15 weken zwanger

Het gaat snel, je bent al 15 weken zwanger. De baby groeit nog steeds erg hard en heeft momenteel een lengte van zeker 10 centimeter. Het hoofdje meet ongeveer drie centimeter doorsnee. Het gewicht van de baby in nu rond de 100 gram.

Wat verandert e15 weken zwanger babyr als je 15 weken zwanger bent?

Behalve dat de roei razendsnel gaat, komt er steeds meer beenderen bij in het kleine lichaampje als je 15 weken zwanger bent. Het skelet produceert dit. De handjes en voetjes zijn mooi gevormd en worden afgewerkt. De armen en benen kunnen nu al buigen, bij de elleboog en knie, maar ook bij de voeten en polsen. De eierstokken bij meisjes zakken nu in het bekken. De baby haalt zuurstof uit jouw bloed. Dit komt via de placenta en de navelstreng bij de baby. Het kindje ademt vruchtwater in en perst het weer uit, zo worden de longen geoefend als je 15 weken zwanger bent. De oogleden zijn gesloten, maar je baby kan deze al wel gebruiken om licht en donker waar te nemen.

Zwangerschapsdiabetes15 weken zwanger buik
Dit kun je vergelijken met ouderdomssuiker en het duidt op een verstoorde suikerstofwisseling die is ontstaan door de extra belasting van het zwanger zijn. Door deze extra belasting en het ouder worden kan je lichaam het precies regelen van de suikers niet voldoende meer aan.
Afhankelijk van de mate waarin je zwangerschapssuiker hebt, heb je kans op complicaties.
De meest voorkomende zijn problemen bij de bevalling, als gevolg van een erg groot kind. Ook kunnen er na de geboorte problemen bij het kind ontstaan doordat het te lage bloedsuikers heeft. Ook is er een kans op vroeggeboorte en of doodgeboorte.
Heb je eenmaal zwangerschapssuiker gehad, dan bestaat er een grote kans dat dit bij een volgende zwangerschap weer opduikt.

Spataderen
Deze zijn erfelijk, evenals slechte bloedvaten. Door het hormoon progesteron verslappen de bloedvaten vooral in je benen. In je aderen, de venen dit zijn de bloedvaten die het bloed terug naar je hart sturen, zitten klepjes die zorgen dat het bloed de goede richting in stroomt. Als je last van spataderen hebt, dan zijn deze klepjes kapot. En wat kapot is blijft kapot. Dus het ontstaan van spataderen moet je proberen te voorkomen.
Lopen is goed. Als je zit, ga dan met de voeten omhoog zitten. Vermijd knellende kleding. Zet het voeteinde van je bed iets omhoog. Eventueel kun je, op recept, steunkousen aan laten meten. In een aantal gevallen wordt deze vergoed door de ziektekostenverzekering. Informeer hier naar bij je ziektekostenverzekeraar.
Het is al zo ver dat je normaal gesproken leven voelt. Het verschilt van kind tot kind, de ene baby is veel beweeglijker en drukker dan de andere. Dit zegt niets over hoe je kind straks zal zijn als het geboren is. Het is fijner voor je als je eerste kind rustiger is als je tweede. Je zult zo bij het tweede kind niet snel denken dat het te weinig beweegt en misschien je hierover ongerust gaan maken. Probeer je baby te leren kennen, dan weet je wat normaal is. Mocht je toch ongerust zijn en blijven, neem dan contact op met de verloskundige.