16 weken zwanger

Al 16 weken zwanger, wat vliegt de tijd! De baby groeit hard en wordt steeds meer actief. Je kindje is ongeveer 15 centimeter lang. De baby weegt als je 16 weken zwanger bent zo’n 120 gram. De beentjes zijn al een stukje langer dan de armpjes. Het hoofdje staat nu meer rechtop boven het babylijfje. Het kindje krijgt al meer en meer de vorm van een baby zoals die geboren gaat worden.

Wat zijn de veranderingen als je 16 weken zwanger bent?

Op het huidje komt een wit laagje, een waslaagje te zitten. Men noemt dit vernix of huidsmeer. Dit wordt gevormd door huidcellen en een afscheiding uit de zweetklieren. 16 weken zwanger babyHet huidsmeer beschermt het tere en nog dunne huidje gedurende de tijd dat de baby in het vruchtwater zit. Meestal is het meeste huidsmeer al voor de bevalling verdwenen. Soms blijft er iets zitten tot de geboorte. De stembandjes van de baby zijn ook klaar, maar deze worden nog niet gebruikt. De baby kan al wel steeds beter zuigen en slikken. Ook de wenkbrauwen en wimpers zitten op de juiste plaats in de goede vorm.

Dikke voeten en enkels16 weken zwanger buik
Vooral als het warm weer is kun je last krijgen van dikke voeten en dikke enkels. Je krijgt een vermoeid gevoel in je benen. Dit is een onschuldige kwaal, maar wel vervelend. Je krijgt dikke voeten en enkels omdat de zwangere baarmoeder de terugvloed van het bloed uit de benen moeilijker maakt. Er zit dan wat vocht in de bloedbaan van je benen. Het beste kun je dan je benen iets omhoog leggen, daarna gaat het wel wat beter.

Oefeningen voor mooie bovenarmen
Deze oefening helpt je armen stevig,strak en slank te houden. Het is fijn als je sterke armen hebt om je baby straks uit de wieg te kunnen tillen. De oefening is erg gemakkelijk om uit te voeren. Zet je voeten op heupafstand uiteen. Kruis de beide armen op voor je borst. Adem daarna heel diep in en zwaai beide armen zover mogelijk opzij. Vervolgens uitademen en de armen opnieuw kruisen. Deze oefening kun je 30 keer herhalen. Doe deze oefening dagelijks, je zult al snel resultaat ondervinden.

Transpiratie
Gedurende de zwangerschap transpireer je meer dan normaal. Dit komt vooral door het hormoon progesteron. Het zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Hierdoor ga je meer transpireren om weer af te koelen. Als je dagelijks een bad of douche neemt, spoel je de transpiratiegeur weg en je bent heerlijk fris. Ook is het dragen van katoenen kleding, zijde of wol beter, omdat je huid hierdoor kan ademen.

Vitamine C is belangrijk
Start de dag met het drinken van een glas vruchtensap. Bijvoorbeeld vers geperst sinaasappelsap. Ook kun je citroensap uitpersen en daar mineraalwater aan toe voegen. Of je laat muesli in vruchtensap weken en daarna mengen met yoghurt. Je kunt kleine stukjes sinaasappel, appel, abrikoos, druif, aardbei en grapefruit door de yoghurt mengen. Tevens kun je hier wat fijngehakte noten doormengen. Dat is een gezond en goed begin van de dag.