8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent is het embryo al zo’n 2 centimeter groot. Het kindje gaat zich voorzichtig bewegen. De handjes bewegen met hele kleine schokjes. Ook de armpjes en de beentjes bewegen met piepkleine rukjes.

Wat verandert er verder als je 8 weken zwanger bent?

Het kindje groeit hard en is een herkenbaar mensje. Zo krijgt het hoofdje in ongeveer deze week zijn echte vorm. De mond, de ogen, de kaken en het binnenoor ontwikkelen zich nog verder. De oogjes zitten nog altijd aan de8 weken zwanger zijkant en ze zijn nog steeds bedekt met huid. De openingen van de neusgaatjes zijn er wel, maar er is nog geen echte vorm van een neusje. In de eerste fase van de zwangerschap wordt het skelet door kraakbeen gevormd. Het begin van het complete skelet is nu aanwezig. Het kraakbeen verandert in week 8 langzaam in bot. Tevens beginnen de or8 weken zwanger buikganen te werken. Als je 8 weken zwanger bent gaan de hersenen signalen uitzenden. Hierdoor kan het hart, dat nu helemaal af is en zijn uiteindelijke vorm heeft, de bloedsomloop op gang houden. De lever maakt al bloedcellen en het maagje maakt reeds verteringssappen aan. De basis van alle organen is nu ontwikkeld. Ze zijn nog piepklein, maar gaan nog verder groeien tijdens de zwangerschap en worden groter en groter. Later in de zwangerschap krijgen ze hun echte vorm én hun definitieve plaats. Inmiddels functioneert de placenta als ‘tussenpersoon’ tussen jou en je baby. De placenta regelt nu al het transport van voeding en zuurstof en zorgt voor de afvalverwerking. Ondertussen ontwikkelt de placenta zich nog verder.

Waar kun jij last van krijgen bij 8 weken zwanger?

Je kunt last van moeilijk haar hebben tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld haaruitval als gevolg van een groter aantal progesteronhormonen in de placenta. Ook na de geboorte kun je nog last hebben van haaruitval, maar dit groeit zeker weer aan. Soms groeit het haar sneller dan voorheen. Haaruitval is een gevolg van inactieve haarbuisjes. Dit komt omdat de zwangerschap toch een extra belasting is voor je lichaam en ook voor je haren. Tijdens en na de zwangerschap is de zinkvoorraad in je lichaam klein en er kan een tekort ontstaan. Een gezonde voeding met voldoende bouwstoffen kunnen het tekort aan zink opvangen.
Als je bloedarmoede hebt door gebrek aan ijzer, dan is je haar ook moeilijk in model te brengen en te houden. Het haar is broos, dun en zelfs dof van kleur. Een ijzersupplement kan de problemen met droog haar snel oplossen. De stoffen in de voeding zoals zink en zwavel zijn nodig om je haar zacht en glanzend te houden. Daarom zijn de vitamine van het B-complex heel belangrijk. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot dof en droog haar en roos of het sneller grijs worden van haar.
Ook kun je bij 8 weken zwanger last krijgen van pijnlijke en vermoeide voeten. Dit speelt meestal pas als je wat verder in de zwangerschap bent. Als je pijnlijke voeten hebt kun je een voetenbad met een speciaal voetenzout nemen. Na het voetenbad in het belangrijk om je voeten goed af te drogen, ook tussen de tenen. Smeer daarna een vochtinbrengende crème op de voeten en masseer dit licht in. Je voeten knappen er echt van op!