10 weken zwanger

Welkom op de pagina van 10 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 10

Gewicht van je baby: ongeveer 5 gram
Lengte: 4.5 cm

Over je baby bij 10 weken zwanger

Baby is 'af'.

Bij 10 weken zwanger zijn alle organen aanwezig. Je baby is dus nu 'af'. Dit betekend echter niet dat je baby levensvatbaar zou zijn. Want dat is nog lang niet het geval. Je baby moet de komende weken nog flink groeien. En de organen zullen zich nog verder door ontwikkelen. Dit is een proces wat nog maanden nodig heeft. Je bent nu 10 weken zwanger en dus op 25% van je zwangerschapsperiode. De laatste 75% zal je baby uitgroeien van een mensje van amper 5cm tot een lekker mollig baby'tje die we kennen als het geboren wordt.

De navelstreng

De navelstreng zorgt voor een verbinding tussen jouw lichaam en het lichaampje van je baby. De navelstreng behelst drie bloedvaten en die zijn verbonden met de placenta, beschermend door een laag 'gelei' waardoor de bloedvaten niet bekneld kunnen raken. De navelstreng heeft een belangrijke taak, ze zorgt voor te toevoer van voedingsstoffen en zuurstof. Daarnaast zorgt de navelstreng voor de afvoer van afvalstoffen. In het begin is de navelstreng nog erg dun. Wanneer je baby klaar is om geboren te worden heeft de navelstreng een diameter van 2cm en een lengte van ongeveer 50cm.

Eerste mijlpaal bereikt!

Jazeker! Je hebt je eerste echte mijlpaal bereikt in de zwangerschap. Want vanaf deze week noemen we je ongeboren baby niet meer embryo maar foetus! De kans op een miskraam is vanaf deze week nu ook een stuk lager. Gelukkig maar! De afgelopen weken waren erg kritiek aangezien je baby nog erg gevoelig was voor verstoringen van de ontwikkeling.

Klein mensje

Bij 10 weken zwanger lijkt je baby nu al echt op een klein mensje. Alle belangrijke elementen zijn binnen en buiten de baby daar waar ze moeten zijn, nu moet het alleen nog groeien! Het staartje is nu ook helemaal verdwenen en je baby kan zijn of haar armpjes ook een beetje bewegen. Het hoofdje is in verhouding tot het lijfje nog erg groot mede door de snelle ontwikkelingen van de hersentjes. Maar dit komt in de loop van tijd nog goed. Het verharden van het skelet gaat ook door. De ribben en het schouderblad zijn nu al aardig hard geworden.

Geslacht

Zoals in week 8 vermeld is het geslacht van je kindje ook al begonnen met zich te ontwikkelen. Bij jongens groeit de penis en bij meisjes vormt de clitoris zich. Het is van buitenaf nog moeilijk te zien welk geslacht je kindje in dit stadium van de zwangerschap heeft. Via een vruchtwaterpunctie kan op dit stadium wel het geslacht al bepaald worden.

Plassen

Vanaf 10 weken zwanger gaat je baby voor het eerst plassen. De urine mengt zich dan met het vruchtwater en verlaat de baarmoeder via het membraam van de placenta.

Schildklierhormonen

Het schildklierhormoon thyroxine zal vanaf deze week door de schildklier van je baby aangemaakt worden. Dit hormoon is erg belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby.

Gezichtje

 • Deze week is de ontwikkeling van de oogleden klaar. De oogjes blijven voorlopig dicht en zullen pas later in week 26 weer open gaan.
 • De oorschelpen zijn ook bijna af al zitten ze nog niet helemaal op hun plaats.
 • De kin wordt steeds zichtbaarder door de groei van de onderkaak.

Placenta

Deze week zal de voeding via de dooierzak stoppen en neemt de placenta deze taak over. Je baby is verbonden met de placenta via de navelstreng. In het begin (deze week dus) is de navelstreng nog erg kort en dun, maar aan het einde van de zwangerschap zal de navelstreng uitgegroeid zijn tot een lengte 50~60cm. De uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen tussen jouw en je kindje gebeurd via de placenta. De dooierzak zal langzaam oplossen.

In de navelstreng bevinden zich 3 bloedvaten waarvan één slagader en 2 normale aders. Via de 2 aders loopt het (voeding- en zuurstofrijk) bloed naar je baby toe. De slagader neemt de taak op zich om het zuurstofarm bloed weer terug te transporteren naar de placenta. De afvalstoffen komen zo via de placenta in jouw bloedsomloop. Jouw lichaam zorgt dan voor de afbraak van deze afvalstoffen.

Over jou bij 10 weken zwanger

Het eerste gedeelte (eerste trimester) van je zwangerschap komt aan een einde!
De baarmoeder is nu bijna zo groot als een stevige appel.
Hoewel je middel al wat breder wordt hoef je je kleding hierop nog niet aan te passen.
Het kan echter geen kwaad om de gehele zwangersschapsperiode foliumzuur te blijven gebruiken.

In week 10 spelen je zwangerschapshormonen je de meeste parten, het HCG gehalte is nu op zijn hoogst. Je hebt in deze week het meest last van de zwangerschapskwaaltjes (misselijkheid, stemmingswisselingen en vermoeidheid). Vanaf deze week zullen de kwaaltjes afnemen.

Je moet goed blijven opletten dat je goede voeding tot je neemt. Eet goed en gevarieerd, eet ook genoeg groente en fruit.Een goede en gezonde voeding in in normale omstandigheden al heel belangrijk, maar tijdens de zwangerschap is het nog belangrijker. Jouw voeding zijn immers de bouwstenen voor je kindje.

Heel belangrijk: je hoeft tijdens je zwangerschap niet voor 2-en te eten. Dit is een veel voorkomend misverstand.

Neem ook voldoende vocht en sappen tot je Probeer ongeveer acht glazen water (of thee) te drinken, maar probeer niet teveel te drinken vlak voor je gaat slapen.
Pas op met kruidenthee. Controleer altijd of de kruidenthee geschikt is voor zwangere vrouwen. Je wilt immers geen onnodige risico’s lopen.

Vorige week hebben we al besproken dat je door de bouw van je baby en placenta erg vermoeid kunt zijn. Maar vermoeidheid en futloos kunnen ook in verband staan met het ijzergehalte in je bloed. Ijzertekort is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje dat vooral in het eerste trimester van de zwangerschap voorkomt. Vaak wordt je hierop gecontroleerd door je huisarts of verloskundige. Als een ijzertekort geconstateerd wordt dan worden vaak ijzertabletten voorgeschreven. Zelf kun je ook producten nemen die veel ijzer bevatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • zilvervliesrijst
 • appels en/of appelstroop
 • tomaten
 • (rood) vlees
 • peulvruchten

Kijk ook eens op onze pagina van gezonde voeding tijdens de zwangerschap voor meer informatie.

Belangrijke informatie bij 10 weken zwanger:

 • Tot week 10 van je zwangerschap heeft het zin om foliumzuur te slikken. Daarna is het niet meer nodig, maar kwaad kan het ook niet. Foliumzuur is vooral belangrijk in de eerste weken van de zwangerschap voor de bouw van je baby. Ook wordt door het innemen van foliumzuur de kans op een open ruggetje bij geboorte kleiner.
 • Blijf voldoende bewegen, en eet gezond
 • Kraamzorg regelen. Woon je in een grote stad? Dan doe je er goed aan om dit alvast te regelen. Er is een kans op wachtlijsten en daar wil je niet op het laatste moment mee te maken krijgen.
 • Kinderopvang: zelfde verhaal. Regel dit nu al als je dit later nodig hebt. Het klinkt nu nog ver weg, maar ook hier kunnen zich lange wachtlijsten opdoemen.
 • Wil je het geslacht van je baby weten? Dan kun je een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren vanaf week 16. Deze wordt vergoed door je zorgverzekering.
  Of je wacht tot de 20 weken echo als je 20 weken zwanger bent.

Misselijkheid

Bij 10 weken zwanger zijn zal je misselijkheid op zijn hevigst zijn in verband met het HCG gehalte (zwangerschapshormoon). Sommige vrouwen hebben er heel veel last van, andere voelen helemaal niets. Als je het gevoel hebt dat je bijna niets binnen kunt houden dat je eet dan is het verstandig dat je even contact opneemt met je huisarts of je verloskundige. Mocht je er erg veel last van hebben: nog heel even volhouden! Na deze week wordt het minder. Toch kun je nog tot week 16 last hebben van misselijkheid.

Eerste echo

Rond deze tijd kun je je eerste echo verwachten. Heb je hiervoor al een afspraak gemaakt? Als dat niet zo is dan zou ik dit snel doen, neem contact op met je verloskundige hiervoor. De eerste echo valt meestal tussen week 9 en 12 omdat in deze periode de groeisnelheid van de baby nog bijna bij elke baby gelijk is.
De eerste echo wordt ook wel eens 'termijnecho' genoemd. Bij deze echo wordt de datum van bevalling vastgelegd. Dit is erg handig voor bepaalde zaken zoals de aanvraag van je zwangerschapsverlof op je werk. Ook wordt gecontroleerd of het hartje van je baby goed klopt.

Een paar handige tips voor je eerste echo:

 • Bij een gevulde blaas wordt je baarmoeder iets omhoog getild waardoor je je baby beter kunt zien (voor de eerste keer!). Dus drink wat (water of thee) ongeveer een uurtje voordat je na de echo gaat. Natuurlijk wacht je even met plassen totdat je bij de echo bent geweest.
 • Schrijf je vragen van te voren op. Als je veel vragen in je hoofd hebt zul je die snel vergeten zijn na zien van je ongeboren baby.

De termijnecho is kosteloos. Deze aanwezig in het basispakket van je zorgverzekering.