11 weken zwanger

Welkom op de pagina van 11 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s,
adviezen en handige tips voor week 11

Gewicht van je baby: 10 gram
Lengte: 5.5 cm

Over je baby bij 11 weken zwanger

11 weken zwanger - Je baby is nu 5,5 centimeter lang en weegt 10 gram. Het hoofd van je kindje is nog erg groot in verhouding met het lichaam, maar begint wel steeds meer menselijke vormen aan te nemen. De ogen zijn klaar en de oogleden ook. Je baby sluit zijn ogen nu om ze pas in het laatste trimester weer open te doen. De oren van je baby zijn bijna af en de neusgaten ontwikkelen zich nu. Ook de tong en het gehemelte worden verder aangelegd. De haarzakjes worden aangelegd en de huid ontwikkelt zweetklieren.

Ook de handjes en voetjes zijn veranderd. De zwemvliezen zijn nu echt verdwenen; de vingers en tenen zitten los van elkaar. Binnenkort worden de nageltjes aangelegd. Het verschil tussen een jongen en een meisje wordt in week 11 zichtbaar doordat de externe genitaliën zich gaan ontwikkelen.

Je baby gaat steeds meer bewegen en er is voldoende vruchtwater om heerlijk rond te kunnen zwemmen en rek- en strekoefeningen te doen. Omdat je baby nog maar zo klein is voel je daar nog niets van. Als je wel wat voelt, zijn het hoogstwaarschijnlijk je darmen die opspelen onder invloed van de zwangerschapshormonen.

Alle belangrijkste organen zijn aan het einde van de gevormd. De kans dat er zich nu nog een afwijking zou ontwikkelen is vrij klein.
De grootte van je baby is vergelijkbaar met die van een perzik. De vingertjes en teentjes beginnen nu los van elkaar te komen en de botten beginnen een beetje te verharden.
Nu is het nog een kwestie dat je kindje nog flink groeit in de komende weken!

Foetale periode

Bij 11 weken zwanger zijn we in de foetale periode aangekomen. Deze periode begint medio week 10 en duurt tot aan de geboorte. Zoals vermeld in week 10 is je baby geen embryo meer maar een foetus. In de afgelopen weken zijn de meeste vitale organen aangemaakt. Nu moet je baby hard gaan groeien, en deze organen moeten zich verder doorontwikkelen. Elke week zijn er weer leuke nieuwe ontwikkelingen aan je ongeboren baby. Hier zullen we de komende weken per week toelichting op geven.

Veel ruimte

Je baby heeft nu nog zeeën van ruimte in de baarmoeder! Hij of zij kan nog alle kanten op! Dat wordt over een week of 20 (week 31) wel anders. En in de laatste week kan je baby zich helemaal niet meer bewegen door ruimte gebrek.

Zweetklieren

De zweetklieren, die zorgen dat je zweet bij inspanningen of als je het warm hebt, zullen deze week aangemaakt worden. Het ontstaan hiervan vindt plaats in de voetzolen en handpalmen.

Hersenen

Steeds meer neuronen verbindingen zullen ontstaan in de hersencellen. De hypofyse is ook herkenbaar aan zijn typische vorm. De hypofyse zorgt voor de regeling van een groot aantal hormonen. De hypofyse is een klier en heeft de omvang van ongeveer 1cm. De hypofyse bevindt zich in een holte in de schedelbasis voorbij de neusrug. Wil je meer informatie over de hypofyse? Kijk dan even op de pagina van Wikipedia.

Lever en milt

Ongeveer 10% van het gewicht van je kindje wordt in beslag genomen door de lever. De reden hiervan is dat de lever zorgdraagt voor de productie van het bloed tot aan de geboorte. De lever wordt hierbij geholpen door de milt. Na de geboorte kan de milt, wanneer dit nodig is, weer bloed produceren.

Nieren

De nieren hebben definitieve plaats gevonden en beginnen nu te functioneren. De nieren hebben de taak om de afvalstoffen uit het bloed te verwijderen.

Nageltjes

Vanaf deze week zal er gewerkt worden aan de vingernagels. Deze groeien langzaam door en rond en zullen rond week 32 de vingertoppen bereiken.

Vingertjes

De vliesjes rondom de vingertjes en nageltjes zijn deze week wel vrijwel verdwenen. Hierdoor kan je baby de vingertjes los bewegen. En binnenkort kan je baby ook al dingen beetpakken, de navelstreng zal het eerste zijn waar je baby mee gaat 'spelen', maar dit duurt nog een paar weekjes.

Over jouw bij 11 weken zwanger

De kans is groot dat je nog steeds gebukt gaat onder de bekende zwangerschapskwaaltjes zoals moeheid, gebrek aan energie en misselijkheid. Bij de meeste vrouwen wordt dat vanaf 13 weken een stuk minder, dus dat is iets om je op te verheugen. Als je misselijkheid nu al afneemt kun je merken dat je smaak verandert. Sommige etenswaren krijg je een afkeer van en sommige heb je juist heel veel trek in. Natuurlijk kun je daar met mate aan toegeven, maar het is wel verstandig om te streven naar een gezond en afwisselend voedingspatroon. Voor twee eten is niet nodig.

Ook al is de baby nog maar klein, je baarmoeder groeit ook en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Sommige vrouwen zullen al aan hun buikje kunnen zien dat ze zwanger zijn, zeker als het niet je eerste kind is.

Als je 11 weken zwanger bent ga je ook merken dat je borsten groter worden. Dit komt vooral doordat je hoeveelheid melkklierweefstel in je borsten toeneemt, de hoeveelheid vet blijft nagenoeg hetzelfde. Verder in je zwangerschap zullen je borsten nog meer groeien. Zorg voor een goede zwangerschap bh ter ondersteuning.

Voel je al iets?

Je baby beweegt flink, waren dit eerst nog schokkende ongecontroleerde bewegingen, nu zijn de bewegingen een stuk vloeiender. Maar het is helaas nog veel te vroeg om je baby te kunnen voelen! Wat sommige zwangere vrouwen wel voelen zijn de darmen die nu steeds minder ruimte krijgen door je baarmoeder.
Maar je baarmoeder kun je wel al voelen. Als je op je rug ligt en je vingers langzaam boven je schaambeen beweegt zou je een soort 'harde bal' moeten voelen. Dit is je baarmoeder.

Hormonen

Door de veranderingen in de hormoonhuishouding van je lichaam kun je merken dat je nagels opeens anders aanvoelen. De cyclus van de haargroei (en haar uitval) wordt door je zwangerschap doorbroken. Dit geld ook voor je nagels. Dit resulteert tot een mooie haarbos en mooie lange nagels bij de ene vrouw of juist dof haar bij de andere vrouw. Na je zwangerschapsperiode zijn alle zwangerschapshormonen verdwenen en is alles weer als zoals het was voor je zwangerschap.

Een ander effect op de zwangerschap heeft je huid. Want tijdens de zwangerschap maakt je lichaam meer vrouwelijke hormonen aan waaronder oestrogeen. Dit heeft als bijeffect dat je huid meer gaat hydrateren. En dat zorgt ervoor dat je huid (en jijzelf dus) er prachtig uitziet! Je straalt helemaal tijdens je zwangerschap! Maar dat komt natuurlijk ook omdat je zwanger bent!

Goed drinken

Blijf goed drinken! Zoals in week 5 vermeld zul je vaak moeten plassen door de almaar groeiende baarmoeder die je blaas steeds minder ruimte geeft. Ook een hogere nieractiviteit draagt hieraan bij. Maar ga niet minder drinken! Juist nu heeft je lichaam veel vocht nodig, zeker met name voor de aanmaak van het vruchtwater.Tip: drink zoveel mogelijk water, dit kan je lichaam het beste gebruiken. Van andere drankjes zul je wel vaak naar het toilet moeten.

Vlokkentest en vruchtwaterpunctie

Vanaf deze week kun je kiezen om de vlokkentest te laten uitvoeren. Hierbij wordt er een cellenmonster genomen bij de placenta. Uit deze cellen kan dan bepaald worden of het syndroom van Down bij je kindje aanwezig is. Er is een kans van 0.5% op een miskraam.
Je kunt daarom beter wachten tot week 16, dan kun je een vruchtwaterpunctie test uitvoeren. Dan wordt er een klein beetje vruchtwater (10~20ml) uit de baarmoeder gezogen via een injectie. Deze test is minder risico vol omdat de foetus dan wat ouder is en daardoor minder gevoelig is voor een miskraam. Kijk voor meer informatie op http://www.erfelijkeziekten.be/prenat_diag.html

Waar moet je aan denken bij 11 weken zwanger?

De hersenen en het zenuwstelsel van je baby zijn nu zo ver ontwikkeld dat het slikken van foliumzuur niet meer nodig is. Vitamine D wordt nog wel aanbevolen. Als het goed is ben je al bij de verloskundige of gynaecoloog geweest en heb je afspraken gemaakt over eventuele verdere onderzoeken voor het opsporen van erfelijke afwijkingen. Veel vrouwen vertellen pas dat ze zwanger zijn na de 13 weken grens. Het wordt nu ook tijd om na te denken wanneer je het aan belangrijke personen in je leven wil vertellen dat er een baby aankomt.

Verloskundige

Deze wordt het eens tijd voor een bezoekje aan de verloskundige.
Het is goed om dit rond deze tijd van je zwangerschap te doen omdat je dan wellicht een prenetale screeningstest (dit is onderzoek om te zien of je babytje een open ruggetje heeft of een andere aandoening zoals het downsyndroom). Deze test moet voor de 11e week uitgevoerd zijn.

Wat leuk is, is dat je tijdens je eerste bezoek al het hartje van je kindje kunt horen. Dit is een zeer mooie (en soms ook emotionele) ervaring. Ook kan tijdens dit bezoek met behulp van een zgn. termijnecho de duur van je zwangerschapsperiode bepaald worden. Ook kan dan bepaald worden wanneer (welke datum) je gaat bevallen.

De verloskundige zal ook een aantal vragen voor je hebben. Deze vragen kun verwachten:

  •  Je medische historie (operaties die je hebt ondergaan, medicijnen die je hebt ingenomen, allergiën etc)
  • Je gezondheid (of je rookt/drinkt, genoeg lichaamsbeweging, of je voeding gezond is)
  • Zijn er zaken van medisch belang die er spelen in je familie? Denk hierbij aan chronische en erfelijke ziektes.
  • Je sociale geschiedenis (zoals je leeftijd, beroep, gewoontes zoals roken en drinken, lichaamsbeweging, voeding)
  • Vragen over je gynaecologische voorgeschiedenis, denk hierbij de duur van je menstruatiecyclus, leeftijd waarop je het eerste ongesteld werd, of er in je verleden al een of meerdere geboortes/abortussen/miskramen gebeurd zijn en hoe dit is verlopen.

Ook kun je een reeks van lichamelijke onderzoeken verwachten zoals

  • Onderzoek van je urine
  • Nemen van je bloeddruk
  • Opnemen lengte/gewicht
  • Bloed onderzoek (bloedafname) voor:  bepaling bloedgroep (om te bepalen of je in een risicogroep zit), suiker- en ijzergehalte in je bloed. Ook wordt er gecontrolleerd of je lijdt aan HBSAG, dit is een besmettelijke vorm van geelzucht.

Het is goed om jouw eigen vragen op papier te zetten zodat je deze paraat hebt wanneer je op je afspraak bent. Je zult vast veel te vragen hebben! En dan is het natuurlijk zonde om vragen te vergeten.
Bereid je bezoek dus goed voor!