11 weken zwanger

Gewicht: 8 gram
Lengte: 5~5.5cm

Over je Baby

Alle belangrijkste organen zijn aan het einde van de gevormd. De kans dat er u zich nog een afwijking zou ontwikkelen is vrij klein.
De grootte van je baby is vergelijkbaar met die van een perzik. De vingertjes en teentjes beginnen nu los van elkaar te komen en de botten beginnen een beetje te verharden.
Nu is het nog een kwestie dat je kindje nog flink groeit in de komende weken!
 

 

Over jouw

Deze wordt het eens tijd voor een bezoekje aan de verloskundige.
Het is goed om dit rond deze tijd van je zwangerschap te doen omdat je dan wellicht een prenetale screeningstest (dit is onderzoek om te zien of je babytje een open ruggetje heeft of een andere aandoening zoals het downsyndroom). Deze test moet voor de 11e week uitgevoerd zijn.

Wat leuk is, is dat je tijdens je eerste bezoek al het hartje van je kindje kunt horen. Dit is een zeer mooie (en soms ook emotionele) ervaring. Ook kan tijdens dit bezoek met behulp van een zgn. termijnecho de duur van je zwangerschapsperiode bepaald worden. Ook kan dan bepaald worden wanneer (welke datum) je gaat bevallen.

De verloskundige zal ook een aantal vragen voor je hebben. Deze vragen kun verwachten:

  •  Je medische historie (operaties die je hebt ondergaan, medicijnen die je hebt ingenomen, allergiën etc)
  • Je gezondheid (of je rookt/drinkt, genoeg lichaamsbeweging, of je voeding gezond is)
  • Zijn er zaken van medisch belang die er spelen in je familie? Denk hierbij aan chronische en erfelijke ziektes.
  • Je sociale geschiedenis (zoals je leeftijd, beroep, gewoontes zoals roken en drinken, lichaamsbeweging, voeding)
  • Vragen over je gynaecologische voorgeschiedenis, denk hierbij de duur van je menstruatiecyclus, leeftijd waarop je het eerste ongesteld werd, of er in je verleden al een of meerdere geboortes/abortussen/miskramen gebeurd zijn en hoe dit is verlopen.

Ook kun je een reeks van lichamelijke onderzoeken verwachten zoals

  • Onderzoek van je urine
  • Nemen van je bloeddruk
  • Opnemen lengte/gewicht
  • Bloed onderzoek (bloedafname) voor:  bepaling bloedgroep (om te bepalen of je in een risicogroep zit), suiker- en ijzergehalte in je bloed. Ook wordt er gecontrolleerd of je lijdt aan HBSAG, dit is een besmettelijke vorm van geelzucht.

Het is goed om jouw eigen vragen op papier te zetten zodat je deze paraat hebt wanneer je op je afspraak bent. Je zult vast veel te vragen hebben! En dan is het natuurlijk zonde om vragen te vergeten.
Bereid je bezoek dus goed voor!