13 weken zwanger

Welkom op de pagina van 13 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s,
adviezen en handige tips voor week 13

Gewicht van je baby: 30 gram
Lengte: 7.5 cm

13 weken zwanger

Als je 13 weken zwanger bent, ben je in het tweede trimester aangekomen! Voor veel vrouwen betekent dit dat de kwaaltjes afnemen. Bij de meesten wordt de zwangerschapsmisselijkheid rond deze tijd minder en krijgen ze weer wat meer energie.

Over je baby bij 13 weken zwanger

Alle organen zijn er al en moeten alleen nog verder ontwikkeld worden. Je baby is al een compleet mensje en moet nu vooral groeien. Dit gaat de komende tijd erg snel!
Doordat er steeds meer vruchtwater in je baarmoeder komt heeft je kindje flink de ruimte om te bewegen. Je kindje is al van alles aan het oefenen. Hij neemt zelfs af en toe een slokje van het vruchtwater, waarmee de slikreflexen worden aangeleerd. Dit vruchtwater plast je baby’tje ook weer uit. Dit betekent dat de niertjes goed werken. Je hoeft niet bang te zijn dat het vruchtwater hierdoor vies wordt, je placenta zorgt er namelijk voor dat je vruchtwater steeds ververst wordt.
De ingewanden van je kindje zaten tot nu toe in de navelstreng, deze week zullen ze zich echter verplaatsen naar het buikje van je kindje. Je baby en je placenta wegen nu ongeveer evenveel, zo’n 30 gram.
De tandjes van je baby zijn al gevormd. Deze zitten natuurlijk nog allemaal onder het tandvlees. Enkele maanden na de geboorte zullen deze langzaamaan doorkomen.

Slikken

Ja baby kan zijn of haar mondje steeds beter bewegen. De spieren rondom de mond zijn nu zover ontwikkeld dat het mondje af en toe open kan. En omdat er steeds meer vruchtwater in je barmoeder komt neemt je baby af en toe een slokje hiervan. Hiermee worden de slikreflexen van je baby aangeleerd. De niertjes werken ook al want het gedronken vruchtwater komt er via een plasje ook weer uit. Maak je hier maar geen zorgen over want de placenta zorgt voor de verversing van het vruchtwater. Dit is allemaal prima geregeld door de natuur.

Hersentjes

De hersenen beginnen zich te splitsen in verschillende kwabben. De plooien en structuur van de hersentjes van je baby zorgen dat de hersenen het karakteristieke uiterlijk krijgt zoals we het kennen.

Melktandjes

Onder het tandvlees zijn alle 20 melktandjes al gevormd. De melktandjes komen pas na de geboorte pas na boven. Dit begint met de centrale snijtand in de onderkaak, die komt vanaf 6 maanden na de geboorte naar buiten. De centrale snijtand in de bovenkaak is pas na 8 maanden na de geboorte zichtbaar. Wil je meer informatie over het verschijnen van de melktanden? Kijk dan even op de pagina van tandarts.nl

Gewicht hoofdje

Het hoofdje van je baby is bij 13 weken zwanger nog steeds erg groot. Het gewicht van hoofdje neemt is nu de helft van het totale gewicht. Bij 21 weken zwanger is dit gewicht gedaald naar ongeveer 33% van het totale gewicht. Rondom de geboorte zal het gewicht het hoofdje van je baby zijn gedaald naar 25%. Ook neemt de

groeiverhouding van het hoofdje tot het lichaam af. Met andere woorden: het hoofdje zal nu iets langzamer groeien dan het lichaampje zodat de verhoudingen in de loop der tijd ook bijtrekken.

Eierstokken

Als je een meisje krijgt dan zijn de eierstokken al volop in ontwikkeling. Momenteel bevatten deze eierstokken ongeveer 2.000.000 (2 miljoen) eitjes! Dit aantal blijft niet zo hoog. Na de geboorte is dit aantal al gehalveerd en bij de leeftijd van 18 zal het totale aantal eitjes rond de 200.000 liggen.

Over jou bij 13 weken zwanger

Veel vrouwen hebben in het eerste trimester last van misselijkheid en zijn snel moe. Als je rond de 13 weken zwanger bent ga je jezelf vaak wat fitter en minder misselijk voelen.

De fundus, de bovenkant van je baarmoeder, bevindt zich nu ongeveer ter hoogte van je schaambeen. Vanaf nu zal hij omhoog groeien en je zwangere buik zal vanaf dit moment langzaamaan steeds beter zichtbaar worden.

Je verloskundige houdt de groei van je baarmoeder goed in de gaten. Hiervoor meet ze de afstand tussen de bovenkant van je baarmoeder en je schaambeen.

Heb jij het al verteld?

Nu je 13 weken zwanger bent, is het risico op een miskraam flink afgenomen. Voor veel stelletjes is dit daarom het moment om de buitenwereld te vertellen over hun zwangerschap.

Naast je blije nieuws te delen met je familie en vrienden, is het ook verstandig om je werkgever alvast in te lichten. Zo kan er op je werk rekening gehouden worden met je zwangerschap en kunnen je werkzaamheden eventueel aangepast worden. Wees niet bang om voor jezelf op te komen en aanpassingen te eisen als deze nodig zijn, het gaat immers om de gezondheid van jou en je kindje.

Als je jouw werkgever tijdig inlicht, kan er ook alvast gezocht worden naar vervanging voor tijdens je zwangerschapsverlof. Je hoeft niet bang te zijn voor ontslag. Een zwangerschap mag hier namelijk geen reden voor zijn, dit is wettelijk verboden.

Einde eerste trimester

Je eerste trimester van je zwangerschap loopt na deze week ten einde! Wat is er al veel gebeurd! De eicel is bevrucht met het zaad van je partner en heeft zich ingenesteld in je baarmoeder. De weken daarna hebben de meeste vitale organen (hersenen, hart, longen, etc) zich gevormd. De kans op een miskraam werd in de loop der weken gelukkig ook kleiner.
Je baby is in het afgelopen trimester gegroeid van niets naar 7.5cm en is in gewicht toegenomen van niets naar 30 gram!

Einde eerste zwangerschapskwaaltjes

Je zult waarschijnlijk ook al eens te maken gehad hebben met zaken zoals misselijkheid stemmingswisselingen en vaak moeten plassen. Dit hoort er allemaal bij! Maar na het eerste trimester zal dit allemaal wat minder worden. Je had wellicht ook minder behoefte aan seks met je partner door al deze kwaaltjes. Maar in het 2e trimester komt deze behoefte weer terug! En je kunt gewoon veilig vrijen met je partner tijdens de zwangerschap, dit kan echt geen kwaad!

Kleren zitten strakker

Binnenkort kun je echt niet meer verbergen dat je zwanger bent! Als je het nog niet had rondverteld, zal binnenkort je steeds groter wordende zwangere buikje je wel verraden!
Merk je al dat je baarmoeder gegroeid is en dat kleren (zoals broeken) iets strakker beginnen te zitten? Tijd om lekker ruime en prettig zittende kleren aan te trekken. Ook is het prettig om kleren aan te hebben die goed ''ademen" omdat je lichaamstemperatuur iets hoger is tijdens je zwangerschap. Ga lekker met vriendinnen een dagje shoppen naar positiekleding en maak er een leuke dag van! Zoek je het niet om winkel in en uit te lopen? Tegenwoordig kan dit ook vanuit de luie stoel! Bij Bol.com is een grote collectie Zwangerschapslingerie aanwezig. Een de meeste gevallen is de levertijd een dag en ook nog eens  zonder verzendkosten.

Webwinkels zijn vaak voordeliger door lagere overheadkosten (zoals minder personeel). Deze kostenbesparing is vaak te zien aan het prijskaartje van de artikelen, dus is het best de moeite waard om eens rond te kijken.
Een goede tip: controleer goed de maat voordat je iets online besteld. Wanneer je de bestelling thuis ontvangt doe je er goed aan om meteen de kleding te passen. Zit het niet lekker? Stuur het dan terug en ruil het voor een andere maat.

Onregelmatige hartslag

Je lichaam werkt hard aan de ontwikkeling aan je kindje. Als jijzelf dan ook nog eens werkt dan kan het zijn dat je hartslag onregelmatig is. Dit hoort erbij, maar maak je je hierover toch zorgen, dan kun je altijd even contact opnemen met je verloskundige of huisarts.

Je gewicht

Je gewicht is in het eerste trimester ongeveer anderhalve kilo toegenomen. Dit is heel normaal. De baarmoeder, placenta, het vruchtwater en je baby zelf zorgen voor het extra gewicht. Ga niet lijnen, maar eet ook niet voor twee! Eet gewoon goed en gevarieerd.