14 weken zwanger

Gewicht:30 gram
Lengte: 7.5 cm

Over je baby

De baarmoeder blijft maar groeien en drukt op je blaas. Hierdoor kan het zijn dat je vaker aandrang krijgt om te plassen.
De placenta is nu volledig functioneel en produceert hormonen, zuurstof en voedsel via de navelstreng.
Je baby krijgt over het hele lichaam een fijneĀ  dons (laguno haartjes). Deze haartjes verdwijnen vlak voor de geboorte of soms na de geboorte.
Je baby is nog erg klein en heeft alle ruimte in de baarmoeder.

 

 

Over jouw

Door je zwangerschap merk je dat jezelf wat zachter en ronder wordt. Ook is dit zichtbaar aan je gezicht en rimpeltjes trekken hierdoor glad.
Door de groei van je baarmoeder wordt de huid van je buik ook uitgerekt. Hierdoor kunnen er roodblauwe streepjes ontstaan op de buik. Dit zijn zwangerschapsstreepjes en ontstaan door het uitrekken van de huid.
Ook zullen je borsten voller worden door de aanmaak van melkklieren. Daarnaast houdt je lichaam vet vast en wordt opgeslagen op plaatsen zoals heupen, billen en dijen. Hierdoor kunnen vezeltjes in de huid beschadigen. Als deze vezeltjes beschadigd zijn, kan je lichaam deze niet meer herstellen. Hierdoor ontstaan littekentjes en je huid wordt slapper dan voor je zwangerschap.
Ook kunnen deze littekentjes een beetje gaan jeuken. Naar mate van tijd zullen de littekentjes verbleken, maar helemaal verdwijnen zullen ze nooit.
Dit verschijnsel heet Striae. Helaas kun je dit niet voorkomen. Wel kun je het proberen te beperken met de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Met deze zwangerschapscreme en olie kun je de huid heerlijk zacht maken.
  • Drink voldoende water en andere sappen en eet gezond. Gezonde voeding bevatten antioxidanten die essentieel zijn voor het herstel van huidweefsel. Beperkt echter het eten van vis.
  • Vermijd het liggen in de zon. Tijdens de zwangerschapsperiode ben je extra gevoelig voor pigmentvlekken.
  • Blijf in beweging. Ga desnoods iedere dag even wandelen.