17 weken zwanger

Welkom op de pagina van 17 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 17

Gewicht: 150 gram
Lengte: 18 cm

Over je baby bij 17 weken zwanger

Geluiden

Naast licht en donker kan je baby rond de 17e week ook geluiden horen, zij het heel dof.
Denk hier bijvoorbeeld aan het ruisen van je bloed, het gerommel van je darmen, harde muziek, een deur die hard dichtslaat, enzovoort. Je baby maakt dus nu al het een en ander mee van de buitenwereld!
Het kan voor jouw en ja baby prettig zijn om voor het slapen gaan wat rustige (bijvoorbeeld klassieke) muziek op te zetten. Er zijn zelfs onderzoeken die aanwijzen dat het horen van muziek in de buik de groei van je kindje bevorderd. Lees er hier meer over.
Het is leuk om af en toe je buikje te strelen en met je baby te praten of liedjes voor je baby te zingen. Op deze manier went je baby ook al aan je stem. Je begint nu al met het bouwen van een band tussen jouw en je baby.

Vermix

Het lichaam van je baby is bedekt met een vette substantie. Dit is huidsmeer (ook wel vermix genoemd) en het beschermd je baby tegen het langdurig verblijf in het vruchtwater. Voordat de bevallig plaatsvind heeft laat de huidsmeer los en komt het in het vruchtwater terecht. In het geval dat je kindje te vroeg geboren wordt zal het laagje vernix nog op het huidje van je baby zitten.

Over jou bij 17 weken zwanger

Stralend

Rond deze tijd van de zwangerschap zie je er stralend uit! Je huid en je haar zijn zichtbaar in een goede conditie.
Als je hebt gekozen voor een vruchtwaterpunctie dan zal dit in deze tijd gebeuren. Rust hiervoor voldoende uit zodat je deze test makkelijk doorstaat.

Slapen

Bij 17 weken zwanger kun je beter niet meer op je rug slapen. De reden hiervan is dat je bloedvaten in verdrukking komen door het gewicht van de baarmoeder. Dit heeft een nadelig effect op je bloeddruk, maar belangrijker nog, het kan ook de bloedtoevoer naar je baby hinderen. Je bloed zorgt er namelijk voor dat je baby voldoende voedingsstoffen krijgt hetgeen je baby helpt om zich te ontwikkelen. Je kunt wel op je zij gaan liggen, sterker nog dit is een aanbevolen lig positie voor zwangere vrouwen.

Banden

Je zwangerschapshormonen zorgen er voor dat de banden die ervoor zorgen dat je gewrichten op hun plaats blijven lekker soepel worden. Het doel hiervan is dat hierdoor je baby later makkelijker geboren kan worden. De doorgang wordt hierdoor makkelijker. Maar het nadeel is wel dat je je eerder kunt verzwikken doordat je enkels minder stabiel zijn geworden.

Verstoppingen

Heb je last van verstoppingen (constipatie)? Dit komt door het progesteron hormoon en vertraagt de werking van je darmen. Het resultaat is dat je ontlasting droger is en daardoor moeilijker door je darmen beweegt. Wat kun je doen?

 • Ontbijt elke dag goed zodat je darmen op gang komen
 • Drink voldoende en regelmatig. Water, thee, sapjes zijn aanbevolen. Probeer koffie tijdens je zwangerschap te vermijden.
 • Eet zoveel mogelijk vezelrijke producten, een aantal voorbeelden daarvan zijn:
  • aardappelen
  • volkoren brood
  • volkorenbiscuit
  • volkoren pasta
  • zilvervliesrijst
  • muesli repen
  • peulvruchten (dit zijn: linzen, erwten of bonen)
  • (rauwe) groenten
  • volkoren pasta
  • fruit