18 weken zwanger

Gewicht: 200 gram
Lengte: 20 cm

Over je baby

Het hartje van je baby pompt rond de 18e week van je zwangerschap per dag 30 liter bloed rond door zijn/haar lichaam. Ook is je kindje druk bezig om zijn of haar oogspieren te trainen. Hierdoor kan je kindje af en toe scheel kijken. Maar de ogen blijven wel nog gesloten tot rond week 38. Deze week wordt ook het delen van de zenuwcellen afgerond. Kleine bloedvaatjes worden aangemaakt rondom de hersenen en het ruggenmerg. Door deze bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt. Als dit vocht niet goed kan doorstromen kan je baby een waterhoofd krijgen. Deze aandoening kan tegenwoordig al in de baarmoeder verholpen worden.

Over jouw

Je baarmoeder heeft rond deze tijd de grootte op een kleine meloen. Hierdoor wordt het zwaartepunt van je lichaam naar voren geplaatst en je gewrichten op een andere manier gaat belasten.
Dit kan als gevolg hebben tot pijn on de (onder)rug. Soms kan deze pijn zelfs voelbaar zijn tot in de lies. Probeer extra voorzichtig te zijn met het optillen van zware objecten. Laat dit liever door je partner doen.
Neem vooral voldoende rust en blijf gezond eten.

Je kunt tijdens de zwangerschap gewoon nog seks hebben. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets beschadigd tijdens de penetratie. Je kindje is goed beschermd door vliezen en het vruchtwater. Ook is de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Vrijen tijdens de zwangerschap kan je goed doen!
Tot de zevende of achtste maand van je zwangerschap bestaat er geen gevaar dat sperma een infectie bij je baby kan veroorzaken. Je baby zit in het vruchtvlies en daardoor kunnen zaadcellen en bacteriƫn je baby niet bereiken. Bovendien zit er een bocht in je vagina, waardoor de penis niet eens in de buurt van je baarmoeder kan komen.