19 weken zwanger

Welkom op de pagina van 19 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 19

Gewicht baby: 200 gram
Lengte baby: 20 cm

Alweer 19 weken zwanger! Nog één weekje en je bent op de helft van je zwangerschap!

Over  je baby bij 19 weken zwanger

Je baby is bij een gemiddelde groei nu ongeveer 20 centimeter lang en weegt nu ongeveer 200 gram. Hij of zij heeft nu de helft van de lengte bereikt die hij of zij bij de geboorte zal hebben. In de eerdere weken waren de afmetingen van de ledematen ten opzichte van de rest van het lichaampje nog niet in verhouding maar vanaf deze week is dat wel het geval.

Gebit

Bij 19 weken zwanger is het gehemelte en de melktandjes al helemaal ontwikkeld. Rond deze tijd krijgt je kindje de aanleg voor het volwassen gebit.

Ontwikkeling van de zintuigen

In dit stadium van je zwangerschap begint het gehoor van je baby te werken. Je kindje kan gaan wennen aan de geluiden van buitenaf en kan zelfs de stem van papa of mama opvangen. Ook kan je kindje wel eens schrikken van de geluiden die het nu te horen krijgt. Naast dat de oortjes nu op de juiste plaats staan, zijn er ook andere zintuigelijke ontwikkelingen in deze week van je zwangerschap. Alle zintuigen (proeven, horen, ruiken, zien) zijn volop in groei en ontwikkeling.

De oren zijn nu op hun definitieve plaats gegroeid. Probeer daarom af en toe eens met je baby te praten zodat hij/zij gewend kan raken aan je stem. Het zingen van (steeds dezelfde) liedjes kan ook heel vertrouwd en herkenbaar worden voor je kindje.

Spijsvertering

De ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel is nu zo ver gevorderd dat je baby het vruchtwater kan inslikken. Een groot deel hiervan neemt je baby op en de rest hiervan komt in de dikke darm terecht. Het feit dat je baby al voor de geboorte kan slikken is zichtbaar in de echografie, deze zal binnenkort weer plaatsvinden. Door het slikken van vruchtwater krijgt je baby een kleine hoeveelheid van de benodigde calorieën en daarmee ook belangrijke voedingstoffen binnen.

Armen en benen

In deze week hebben de armen en benen van je baby de correcte verhoudingen bereikt. Voorheen waren deze nog te klein, nu zijn ze precies goed zoals 't moet zijn.

Veranderingen bij je baby

Je bent nu 19 weken zwanger en dit is het moment waarop er zich bij je baby'tje een beschermlaagje op zijn of haar huid vormt. Deze laag bestaat uit een witte, vettige substantie welke de vernix caseosa wordt genoemd. Deze laag op de huid bestaat uit donshaar, dode huidcellen en olie uit je baby’s klieren. De beschermlaag blijft op het huidje zitten tot de geboorte. Vlak na de geboorte kan er ook nog wat vernix op de huid zitten. Je baby heeft deze bescherming nodig om hem of haar te beschermen tegen schadelijke stoffen en bacteriën die zich in het vruchtwater kunnen bevinden. Langdurig in vocht liggen is niet gunstig voor de huid, denk maar aan jouw eigen huid die gaat verschrompelen als je te lang in een bad ligt. Vandaar dat Moeder Natuur jouw kindje ook een beschermlaagje geeft tegen het lang liggen en groeien in jouw vruchtwater.

Bewegingen van je baby

Vanaf ongeveer nu, bij 19 weken zwanger, is het mogelijk dat je je kindje in je buik voelt bewegen. Niet iedere zwangerschap is gelijk, dus het zou kunnen dat het ook wat later is in de zwangerschap. De meeste vrouwen voelen voor het eerst hun baby bewegen als ze tussen de 18 en 20 weken zwanger zijn. In dit stadium van de zwangerschap ontwikkelt er zich meer bot vorming bij je baby en de hersentjes maken meer neuronenverbinding. Hierdoor wordt je kindje beweeglijker. De spieren worden steeds beter aangestuurd door de hersenen en dat kan vooral in het begin nog een beetje ongecontroleerd gaan. Dit gaat echter steeds beter naarmate de hersenen zich verder ontwikkelen en je baby steeds meer groeit. De botjes zijn nog wel van kraakbeen rond de 19e week, wat zachter en buigzamer is dan bot, waardoor je baby in dit stadium erg lenig is. Hij of zij stopt met gemak zijn of haar voetje in de mond. De botten worden vanaf deze week steeds sterker. Als je al eerder zwanger bent geweest, is de kans dat je nu je kindje voelt wat groter dan bij je eerste. Dit komt doordat je baarmoeder flexibeler is geworden door de eerste keer.

Vruchtwater inslikken

Je baby kan rond deze week al vruchtwater inslikken. Deze levert een kleine hoeveelheid calorieën op. Het deel van het vruchtwater dat niet opgenomen wordt komt terecht in de dikke darm. Als je volgende week naar de 20 weken echo gaat dan zou dit dit zelfs nog kunnen zien gebeuren, want het is namelijk zichtbaar op een echo.

Over jouw bij 19 weken zwanger

Het bijzondere gevoel van je kindje in je buik voelen, gebeurt dus rond deze week. Maak je geen zorgen als je je babytje nog niet voelt bij 19 weken. Dit hoeft niet per se te gebeuren in deze week. Het komt vaak voor vanaf de 16e week maar het kan ook pas aan de orde zijn in de 22e week. Er kan geen exacte week voor elke zwangere worden aangegeven, elke zwangerschap en elk lichaam is uniek. Vanaf deze week merk je nog meer veranderingen aan je lichaam. Zo kun je last krijgen van kortademigheid, ook al heb je een hele goede conditie. Dit heeft te maken door de hypofyse die de regulering van je hormonen regelt. Ook kun je hierdoor wat meer gaan transpireren. Probeer je conditie op peil te houden door fysiek bezig te blijven, bijvoorbeeld door fietsen, zwemmen of zwangerschapsyoga. Dit is ook erg goed voor je bloedsomloop. Indien je wel eens duizelig bent, kan dat te maken hebben met het ijzergehalte in je bloed. Als je HB-gehalte, Hemoglobine, te laag is dan wordt er onvoldoende zuurstof naar je longen en andere organen getransporteerd. Dit kan duizeligheid veroorzaken.

Brandend Maagzuur

Een ander vervelend bijverschijnsel tijdens je zwangerschap dat nu op kan gaan spelen, brandend maagzuur. Je kunt dit voorkomen door vroeg in de avond te eten en niets meer tot je te nemen vlak voor het slapen gaan. Blijf zoveel mogelijk rechtop zitten zodat je baarmoeder niet op je maag drukt. Als dat wel gebeurt, mengt namelijk je maagsap door het eten waardoor het weer terug de slokdarm in wordt geduwd. Ook hiervoor geldt dat je om zuur te voorkomen goed op je eten moet letten. Eet geen vet en gekruid eten en neem wat kleinere maaltijden met veel natuurlijke ingrediënten en vezels. Als je toch een zuuraanval krijgt, probeer dit dan op zo'n natuurlijk mogelijke manier te verlichten (glas melk) en niet door inname van medicijnen die schadelijk zijn voor je kindje.

Neem ook geen gefrituurd voedsel, ook geen erg gekruid eten. Sommige producten zoals snoep, slagroom, chocolade, chips, cake, biscuits, gebak, donuts bevatten heel weinig voedingswaarde en veel calorieën.

Duizeligheid tijdens je zwangerschap

Heb jij wel eens last van duizeligheid tijdens je zwangerschap? Dan is er een kans dat je last hebt van een tekort aan ijzer in je bloed. Het Hb gehalte is dan laag. Hb staat voor Hemoglobine en zorgt ervoor dat je zuurstof uit de longen getransporteerd wordt naar andere organen die zuurstof nodig hebben.

Maar je lichaam heeft juist nu veel ijzer nodig vooral om de groei van de placenta en je ongeboren kindje bij te benen. Voeding speelt hierin een cruc

iale rol. Als je dus last hebt van duizeligheid en hebt ook een bleek gelaat hebt neem dan eens contact op met je huisarts. Ook doe er goed aan om extra op je voeding te letten.

Neem vooral meer:

  • eieren
  • noten
  • (rood) vlees
  • sla
  • bruin brood
  • stroop
  • andijvie

Beweeg veel!

Dit is steeds belangrijker aan het worden tijdens deze periode van de zwangerschap. Als je rust is het aan te raden om je benen iets omhoog te leggen.

Regelmatig bewegen zoals fietsen, zwemmen of wandelen is noodzakelijk om de bloedsomloop te bevorderen. Het voorkomt verstopping van de bloedvaten. Door oefeningen te doen, bijvoorbeeld door met je voeten draaien, bevorder je de bloedsomloop ook.
Draag vooral loszittende kleding, draag beslist geen knellende kleding. Ga niet met je benen gekruist zitten, dit kan constipatie veroorzaken. Dus veel bewegen én gezond eten, dat helpt voor een goede gezondheid.

Probeer de toename van je gewicht te beperken

De gewichtstoename tijdens de hele zwangerschap is rond de 13 kilo. Het gewicht van je kindje neemt gelijk met jouw gewicht toe. Uiteraard wordt het gewicht beïnvloed door het gewicht dat je voor de zwangerschap had. Het vasthouden van vocht kan bij veel vrouwen voor een grotere gewichtstoename zorgen. Hierover hoef je je niet ongerust te maken, want het vocht verdwijnt na de bevalling meestal vanzelf weer. Je kunt zelf eenvoudig controleren of je te dik wordt, door de omtrek van je bovenbenen te meten. Deze omtrek moet tijdens de zwangerschap ongeveer gelijk blijven.

Extra trek

Herken je dit? Veel zwangere vrouwen krijgen meer en meer trek rond deze week van de zwangerschap. Deze verhoogde eetlust heeft alles te maken met de zwangerschapshormonen. Je kunt hieraan toegeven, maar blijf wel gezond eten. Je kunt deze honger bestrijden met een kom yoghurt met muesli, fruit of een muesli reep. Natuurlijk mag je ook wel eens snoepen of snacken, maar probeer dit binnen de perken te houden. Vergeet niet: jouw voedsel zijn onder andere de bouwstenen van je baby. Dus blijf daarom gezond eten. Daarmee houdt je ook je gewicht onder controle zoals hierboven beschreven.

Veranderingen in de baarmoeder:

Tijdens je zwangerschap veranderen er naast de baarmoeder ook andere zaken in je lichaam waar je waarschijnlijk geen weet van hebt. Enkele voorbeelden:

  • Je middenrif komt iets omhoog zodat je alsmaar groeiende baarmoeder meer plaats krijgt.
  • Daarnaast groeit je schildklier, deze wordt tijdens je zwangerschap ongeveer 13 procent groter en geeft meer schildklier hormoon af.

Je lichaam slaat na 19 weken zwanger extra vetten en eiwitten niet meer langer op zoals dit vorige week nog het geval was, maar gaat deze afbreken om de aan de voedingsstoffen van je alsmaar groeiende baby te voldoen. Dit heeft 2 voordelen: Jouw eigen weefsels kunnen nu minder goed glucose gebruiken voor de energiebehoefte en worden aminozuren en vetten gebruikt voor de verbranding. Jouw baby kan deze extra glucose juist wel heel goed gebruiken, sterker nog die is er afhankelijk van!

Volgende week is het tijd voor je 20 weken echo. Dit is een erg leuke en spannende echo. Zeker als je besloten hebt om het geslacht te willen weten. Heb je er ook al over nagedacht wie je gaat meenemen? Je partner, een goede vriendin of misschien je (schoon)moeder?