2 weken zwanger

Welkom op de pagina van 2 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 2

Over je baby bij 2 weken zwanger

Inleiding

2- weken zwanger - Bij 2 weken zwanger is er feitelijk nog geen sprake van baby. Momenteel bevind zich in je eierstokken een eicel die wacht op bevruchting van de zaadcel van je partner. Deze bevruchting moet binnen 24 uur plaatsvinden anders sterft de eicel af. Je moet dus binnen deze 24 uur gemeenschap met je partner hebben. De zaadcellen hebben een langer leven, maar liefst tot 72 uur! Als je dus voor je vruchtbare periode hebt gevreeën dan is de kans dat een nog levende zaadcel je eicel bevrucht heeft. Als dit niet gebeurd moet je weer een cyclus (meestal 28 dagen) wachten totdat er weer een rijpe eicel beschikbaar is voor bevruchting.

Het bevruchtingsproces

De opening van de baarmoedermond wordt zachter zodat de mannelijke zaadcellen makkelijker kunnen passeren. Bij de zaadlozing van de man kunnen wel tot tweehonderd miljoen zaadjes vrijkomen! Deze schieten de baarmoeder in.
De zaadcellen moeten een flink eindje zwemmen naar de eileider. De zaadcellen bereiken hier een duizelingwekkende snelheid van 4mm per minuut! Ze bewegen voort met behulp van trilhaartjes die golfbewegingen maken in de richting van de baarmoeder. Aangezien er maar aan één kant een eitje vruchtbaar is zal ongeveer de helft de verkeerde kant op zwemmen. Verder sneuvelen veel zaadjes onderweg.

Vervolgens komen de overgebleven zaadcellen als een groep aan bij de eicel. Van de tweehonderd miljoen zaadjes zijn er nog maar enkele honderden overgebleven. De eerste eicel die binnen weet te dringen heeft gewonnen en zal de eicel bevruchten. Wanneer dit gebeurd boort het zaadcelletje zichzelf door de wand heen waarbij het staartje afbreekt. Deze bevruchte eicel sluit zichzelf (er kunnen dan geen andere zaadcellen meer bij) en verplaatst zich vervolgens naar de baarmoeder. Deze "reis" duurt een paar dagen. Meer hierover in 3 weken zwanger.

In een geval van een tweeling

Bij een tweeling heb je 2 variaties:

 • Een eeneiige tweeling:
  Hier word één eicel bevrucht door slechts één zaadcel. Het embryo splitst zich in tweeën en ontwikkelen zich dan verder door tot 2 baby's van hetzelfde geslacht. Ze zullen later ook erg veel op elkaar lijken. Een eeneiige tweeling is niet erfelijk.
 • Een twee-eiige tweeling:
  Bij een twee-eiige tweeling worden beide eitjes bevrucht. Aangezien beide baby's uit een ander eitje en zaadje ontwikkeld worden, hoeft het geslacht niet hetzelfde te zijn. Ook is de gelijkenis niet zoals bij een eeneiige tweeling.

Foliumzuur

2 weken zwanger ei 2 weken zwanger buikje

Je kunt nu wel wat extra vitamientjes gebruiken.
Foliumzuur is stof dat de ontwikkeling van het zenuwstelsel en op de celdelingen die vanaf de bevruchting gaat plaatsvinden.

Je kunt foliumzuur-reik voedsel eten door het volgende tot je te nemen:

 • Abrikozen
 • Sinaasappels
 • Bladgroente

Begin met slikken met foluimzuur voordat je zwangerschap is begonnen.

Extra aandachtpunten over foliumzuur:

 • Extra foliumzuur zorgt dat een ongeboren kind zich goed kan ontwikkelen.
 • Begin vóór de zwangerschap met foliumzuur slikken.
 • Slik elke dag een tablet foliumzuur.
 • Blijf foliumzuur slikken tijdens de eerste 2 maanden van de zwangerschap.

Over jou bij 2 weken zwanger:

Wanneer ben ik vruchtbaar?
Als je zwanger wilt worden dan zul je dus moeten vrijen rond het tijdstip van de eisprong, want dan ben je vruchtbaar. Maar wanneer is dat?
Wil je weten wanneer je vruchtbaar bent? Hier hebben wij een hulpmiddeltje voor. Met deze handige calculator kun je je vruchtbare periode kan uitrekenen:
Stoppen met roken
Als je bezig bent met zwanger worden en je rookt, dan kun je hier het beste nu mee stoppen, eigenlijk loop je nu, bij 2 weken zwanger al een beetje risico. Roken is erg schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje. Je kindje krijgt minder voedingsstoffen en zuurstof binnen. En er komen giftige stoffen zoals nicotine en koolmonoxide bij je kindje. Dit kan zelfs een miskraam of een vroeggeboorte als gevolg hebben. Dit wil je niet laten gebeuren, toch?

Het gevaar van erfelijke ziektes
Je wilt natuurlijk weten of er erfelijke ziektes voorkomen in je familie die je kunt overdragen naar je kind. Voor meer informatie hiervoor ga dan naar http://www.erfocentrum.nl of http://www.zwangerwijzer.nl/. Hier lees je alles over aangeboren aandoeningen, hoe je risico's kunt vermijden, prenetale diagnostiek en erfelijkheid.