20 weken zwanger

Welkom op de pagina van 20 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 20

Gewicht van je baby: ongeveer 320 gram

Lengte: 25 cm

Over je baby

Je baby heeft in bij 20 weken zwanger de oogleden en wenkbrouwen helemaal doorontwikkeld en de nageltjes op de vingers zijn ook zichtbaar.
Rond deze tijd beweegt je kindje zich ongeveer 200 keer per dag dus de kans is groot dat je je kindje deze week nu wel voelt, mocht dit vorige week nog niet het geval zijn.

Functie en werking van de placenta

Bij 20 weken zwanger pompt de placenta ongeveer 25 liter bloed door de navelstreng.
Hierin zitten voedingsstoffen voor je kindje. Deze gaan echter niet rechtstreeks naar je baby maar via de placenta. De placenta neemt naast zuurstof en glucose ook andere bouwstoffen op om door te geven aan de baby. Vervolgens zorgt de placenta er ook voor dat de afvalstoffen naar jouw lichaam worden afgevoerd naar jouw lichaam.
Doordat de placenta altijd een hogere temperatuur heeft dan de rest van je lichaam heeft je baby het nooit koud.

Meconium

Meconium is een kleverig zwarte massa dat zich zal ophopen in de darmen van je baby. Meconium is een bijproduct van de spijsvertering. Vaak wordt dit aangetroffen in de luiers direct na de geboorte. Dit is niet altijd zo, dus maak je geen zorgen als je geen meconium aantreft in de luier van je baby. Het kan zijn dat je baby de meconium heeft uitgepoept in de baarmoeder.

Ontwikkelingen van je baby tijdens week 20 zwanger.

Nieren - de niertjes van je baby hebben deze week hun definitieve positie ingenomen.
Melkkliertjes - melkkliertjes beginnen zich bij 20 weken te vormen bij je baby.
Oortjes - De oorschelp is volledig ontwikkeld, zelfs de oorlelletjes zijn gevormd.

Slaap en waak ritme en bewegen

Rond de 20e week van je zwangerschapsperiode heeft je baby waarschijnlijk al een slaap- en waak ritme. Wanneer je baby wakker is zal deze vrolijk rond duikelen en met de handjes en voetjes zwaaien. Het kan zijn dat je hier al iets van voelt. Lees hier meer over verder onderaan. Bij het bewegen komt de duim wel eens in de buurt van het mondje. Als dat gebeurd zuigt je kindje op de duim. Dit zal, naarmate je zwangerschap vordert, steeds vaker voorkomen.

Over jou

Op de helft!

Er is een mijlpaal bereikt want je bent nu op de helft van je zwangerschapsperiode!
In deze periode heb je de meeste zwangerschapskwaaltjes achter de rug en kun je lekker ontspannen. Ook zal je baby steeds meer van zich laten horen (voelen!) aangezien hij/zij actiever begint te worden in je buik.

Je gewicht bij 20 weken zwanger

In week 20 is je lichaam (incl. baby) 4 kilo aangekomen.
Het gewicht van je baby is in week 20 ongeveer 300 gram.
Let op, dit zijn gemiddelden, jouw eigen toename kan afwijken.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van het gewicht van jouw en baby per week:

Een zwangerschap is natuurlijk een prachtige gebeurtenis, maar er zit voor veel vrouwen ook een nadeel aan; je komt namelijk flink bij als je zwanger bent. Toch is vaak het meeste of al het gewicht van de baby en niet van jezelf. Dit houdt in dat je vaak ook weer al het gewicht kwijt bent na de bevalling. Maar hoeveel kom je eigenlijk bij als je 20 weken zwanger bent en wat is teveel of juist te weinig?

Je baby is al flink gegroeid en is bijna helemaal af met 20 weken. Het is dus normaal dat je al een aantal kilootjes bent bijgekomen. Gemiddeld ligt de gewichtstoename van vrouwen met een zwangerschap van 20 weken op 4,3 kilo. Dit is niet alleen het gewicht van de baby, maar ook van de placenta die flink meegegroeid is. Natuurlijk komt niet elke vrouw evenveel bij. Sommige vrouwen kunnen wel al 9 kg zijn bijgekomen, terwijl anderen maar een kilo meer hebben in gewicht. Hier zijn verschillende factoren van op invloed. Als je bijvoorbeeld veel meer honger ervaart tijdens deze weken, is het natuurlijk dat je ook wat meer bijkomt. De baby groeit natuurlijk, maar door de hormoonschommelingen kunnen vrouwen ook ongewenst vet bijkomen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om je voedingsinname in de gaten te houden. Eet daarom gezond en gevarieerd en eet vooral tot je genoeg hebt, maar niet te vol zit.

Ook kan het wel eens voorkomen dat en vrouw helemaal niets is bijgekomen, dit betekend dan waarschijnlijk dat je zelf gewicht hebt verloren, maar dat de baby de balans in gewicht herstelt. Dit hoef eigenlijk niet slecht te zijn, toch is het niet de bedoeling teveel vet te verliezen tijdens de zwangerschap omdat de gifstoffen uit de vetcellen dan vrijkomen en de baby kunnen bereiken. Dit is uiteraard ongewenst. Kom je niet genoeg bij of ben je juist teveel aangekomen, bespreek dan met je arts hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Harde buiken bij 20 weken zwanger

20 weken zwanger harde buiken - Harde buiken komt bij veel zwangere vrouwen voor. Meestal krijgen vrouwen er last van vanaf de twintigste week van de zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat het al eerder gebeurt. Maar wat is het dan eigenlijk precies? Hoe ontstaat het en wat is de beste manier om er mee om te gaan? Op deze en andere vragen heb je een antwoord na het lezen van dit artikel.

Harde buiken
Bij harde buiken, voelt de baarmoeder plotseling hard aan waarna deze weer ontspant. Hierdoor voelt het als een soort golfbeweging, waarbij de baarmoeder samentrekt. Meestal doet het geen pijn en komt het onregelmatig voor bij zwangere vrouwen vanaf twintig weken.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken te benoemen van harde buiken. Allereerst kan het simpelweg komen doordat de baby beweegt, of doordat zowel de baarmoeder als de baby snel groeien. Ook blaasproblemen kunnen de oorzaak zijn van harde buiken. Verder zijn er ook nog enkele externe oorzaken zoals het te snel opstaan, stress, te weinig rust nemen en seks tijdens de zwangerschap. Natuurlijk moet je tijdens de zwangerschap rustig aan doen, maar harde buiken betekent niet dat je iets helemaal fout doet. Het is eigenlijk een signaal van het lichaam: doe even wat rustiger aan!

Wat kun je eraan doen?
Het sleutelwoord bij harde buiken is rust. Neem simpelweg meer rust, schroef werkzaamheden en activiteiten terug en laat anderen meer voor je doen. Andere maatregelen die kunnen helpen zijn een warme douche of een warm bad of in bed gaan liggen met een warme kruik tegen je buik aan. Wanneer je last blijft houden of wanneer de harde buiken steeds vaker terugkomen en je twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de verloskundige of gynaecoloog. Wanneer harde buiken samengaan met bloedverlies of vochtverlies is het aan te raden om direct contact op te nemen met een arts.

Haren en nagels

Doordat er nu meer bloed dan normaal door je lichaam wordt gepompt groeien je nagels en haren harder dan normaal. In je bloed zitten voedingsstoffen voor haren en nagels. Daarom groeien je haren en nagels nu harder dan normaal. Een neven effect is wel dat je nagels makkelijk makkelijker scheuren. Tijdens de zwangerschap zullen je (extra) haren niet uitvallen. Na de zwangerschapsperiode valt dit extra haar weer af.

Begin aan de babykamer

Een leuk facet van de zwangerschap is het inrichten van een babykamer.
Als je al het geslacht weet (als je het tenminste wilt weten) dan kun je al voor een kleurtint kiezen. Vanzelfsprekend is roze voor meisjes en blauw voor jongetjes. Ga lekker met vriendinnen de stad in en leuke spulletjes uitzoeken voor de babykamer.

Baby voelen

Wist je dat je baby bij 20 weken zwanger tot wel tweehonderd bewegingen per dag maakt? Omdat jezelf ook beweegt zul je de meeste bewegingen van je kindje niet opmerken. Vaak zorgen jouw bewegingen ervoor dat je baby weer in slaap worden gewiegd. Wanneer je lekker rustig zit heb je de meeste kans om je baby te voelen.
Voel je je baby nog niet? Geen zorgen, dit kan nog komen. Sommige vrouwen voelen de baby al sinds week 16, en andere vrouwen moeten wat meer weekjes geduld hebben. Maak je dus niet ongerust als je je kindje nog niet gevoeld hebt, dit komt allemaal vanzelf.
Dit heeft alles met de buikspieren te maken. Wanneer reeds uitgerekt zijn, door bijvoorbeeld een eerdere zwangerschap, is de baby duidelijker te voelen.

20 weken echo

Heb je je 20 weken echo al ingepland? Als je deze nog niet hebt gehad moet je 'm zeker aanvragen bij je gynaecoloog. Deze echo wordt sinds 2006 vergoed. Ondanks dat deze echo niet verplicht is, is het toch aan te raden om 'm te doen. Afgezien dat het leuk is om je kindje te kunnen zien, is het ook voor medische redenen belangrijk.
Wanneer het geval zich voordoet dat er een afwijking geconstateerd wordt kan deze direct na de geboorte behandeld worden (door bijvoorbeeld een chirurgische ingreep).
Maak je maar niet al te veel zorgen hierover want meestal worden er geen afwijkingen gevonden.
Een ander doel van deze echo (oftewel prenatale screening) is het openbaren van het geslacht van je kindje! Als je dit nog niet wist via een eventuele vruchtwater punctie, en je wilt het geslacht weten, dan kun je er met de 20-weken echo achter komen.