21 weken zwanger

Welkom op de pagina van 21 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 21

Gewicht van je baby: ongeveer 320 gram

Lengte: 25 cm

Over je baby bij 21 weken zwanger

Ontwikkelingen van je baby bij 21 weken zwanger:

Ontwikkelingen van je baby bij 21 weken zwanger:
Hartje - het hartje van je baby pompt in deze week 140 slagen per minuut
Ogen - Ondanks dat de ogen van je baby nog steeds dicht zijn, kan hij/zij toch licht waarnemen.
Longen - zijn aanwezig maar deze functioneren nog niet
Uiterlijk van je baby
Alles zit er nu op en aan. Zelfs de haargroei begint al. Je baby zal voor de geboorte nog zo'n 10x aan gewicht toenemen. De lengte van de baby is nu ongeveer op de helft.

Opname glucose (suiker)

De ingewanden van je baby zijn nu zover door ontwikkeld dat je baby de glucose uit het vruchtwater kan halen. Deze wordt opgenomen door de darmen.

Over jou bij 21 weken zwanger:

Snel buiten adem

Het kan zijn dat je vanaf deze week wat sneller buiten adem raakt. Je baarmoeder wordt steeds maar groter en begint ook op je borst te drukken. Ook moet je hart 2 liter meer bloed door je lichaam pompen dan normaal en dat kost veel energie. Ook worden je spieren wat slapper in voorbereiding op je bevalling.
Je zult ook steeds meer commentaar krijgen over je groeiende buik die voor de buitenwereld steeds meer zichtbaar wordt.

Emotionele buien

Het kan zijn dat je nog steeds last hebt van emotionele buien. Deze komen voort door de voortdurende hormonale veranderingen in je lichaam.
Als je partner hier moeite mee heeft moet je hem maar uitleggen dat dit alles te maken heeft met de zwangerschap. Je partner mag hier best wat begrip voor opbrengen. Zwanger zijn is niet niks. Het kan af en toe best zwaar zijn. En je kunt af en toe wel wat extra knuffeltjes gebruiken van je partner!

Je buik

Vanaf 21 weken zwanger zul je steeds meer opmerkingen kunnen verwachten over je buik, want die wordt nu echt zichtbaar groter.
Je baarmoeder is zo'n 23 cm groot (gemeten vanaf je schaambeen) en komt ongeveer 4 cm boven je navel. Je bent ongeveer 6 tot 8kg in gewicht toegenomen sinds het begin van je zwangerschap.
Ook in deze week kun je nog steeds last hebben van emotionele buien en stemmingswisselingen. Dit heeft allemaal te maken met de veranderingen in het hormonen huishouden in je lichaam. Deze is nog voortdurend in verandering door de zwangerschap. Als je partner hier moeite mee heeft. leg 'm dan uit dat dit te maken heeft met de hormoonwisselingen in je lichaam. Je partner mag hier best begrip voor opbrengen, zwanger zijn is niet niks!

Bandenpijn

Wat is bandenpijn? Bandenpijn is een stekende pijn in de zijkant van de baarmoeder. Wanneer je dit voelt moet dit zien als een signaal van je lichaam om het wat rustiger aan te doen. Neem even de tijd voor jezelf en ga even liggen om op rust te komen. Het is een goede zaak om je buik die steeds groter wordt goed te ondersteunen. Hierdoor kan de kans op bandenpijn en rugpijn verlaagd worden. Je kunt je buik op een goede manier ondersteunen met een z.g.n. buikband, ook wel zwangerschapsband genoemd. Deze geven je buik een goede ondersteuning en zien er ook nog eens hip uit! Helemaal als je 'm zelf ontwerpt, waardoor je een unieke buikband creëert. Dit kun je doen op de website van buikbandwinkel.nl

Bloeddruk

Heeft je verloskundige je bloeddruk al eens gemeten?
Een te hoge of te lage bloeddruk kan al lichamelijke klachten opleveren voor mensen die niet zwanger zijn, maar als je wel zwanger bent kun je hier extra veel last van krijgen.
Bij een te lage bloeddruk kun je klachten zoals duizeligheid verwachten. Naast een lage bloeddruk kun je ook last hebben van een te hoge bloeddruk.

Bij een hoge bloeddruk werd wel eens gezegd dat je moet matigen met het innemen van zout, of zelfs een zoutloos dieet moest nemen. Dit is echter niet altijd de goede manier om van een hoge bloeddruk af te komen. Matigen met zout is natuurlijk in het algemeen wel goed voor je gezondheid maar je hoeft het niet helemaal uit je eetpatroon te halen. Wat moet je dan wel doen om van je hoge bloeddruk af te komen? Probeer de volgende levensmiddelen te vermijden:

 • drop
 • jus / soep
 • thee met zoethout
 • ontbijtspek
 • (alle soorten) chips
 • salami
 • verzadigde vetten
 • kant - en klare maaltijden (zijn vaak vet en bevatten veel zout)

Wat kun je het beste wel nemen?

 • vers fruit (alle soorten)
 • verse groente (alle soorten)
 • magere zuivelproducten
 • vis
 • plantaardige olie
 • voeg geen extra zout toe aan het eten

Meer informatie vind je op ons artikel over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Stresshormoon (cortisol)

Gedurende je zwangerschap produceert je lichaam steeds meer van het zogenaamde 'stresshormoon' (cortisol). Dit hormoon wordt zo genoemd omdat de hoeveelheid hiervan in je lichaam toeneemt wanneer je onder stress komt te staan. Maar het hormoon is zelf niet de oorzaak van de stress. Cortisol zorgt tijdens je zwangerschap ook voor het vergroten van je melkklieren.
Bij 21 weken zwanger begint de aanmaak Cortisol in je lichaam. Het niveau hiervan is net voor de geboorte tijdelijk op het hoogst.
Wanneer de stress te lang aanhoudt kan het stresshormoon (cortisol dus) ontregeld raken. Hierdoor raakt het cortisolspiegel te hoog of te laag. Als de moeder veel stress heeft tijdens de zwangerschap en dus een ontregeld cortisolspiegel heeft, kan je kindje dit overnemen. Hierdoor kunnen (en dit lang niet altijd het geval) gedragsproblemen zich (op latere) leeftijd voordoen. Dus nog een reden te meer om het lekker rustig aan te doen tijdens je zwangerschap en stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden!