25 weken zwanger

Welkom op de pagina van 25 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 25

Gewicht van je baby: ongeveer 650 gram
Lengte: 32,5 cm

Over je baby bij 25 weken zwanger

Bij 25 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:

Geslachtsdelen : Bij de bevruchting was al bepaald welk geslacht je baby zou hebben, in deze week zijn de vrouwelijke en mannelijke geslachtsdelen helemaal compleet.

Hersenen : deze blijven zich flink ontwikkelen.

Longen : De productie van surfactant komt op gang. Deze stof bevind zich aan de binnen kant van de longen en vormt  een heel dun laagje daar waar water en lucht elkaar zouden ontmoeten. Het is een bepaalde stof die wordt afgescheiden door de longblaasjes en die ervoor zorgt dat het longweefsel elastisch blijft. Door de laag surfactant wordt ademen mogelijk zonder dat het veel energie kost.

Ruimte in de baarmoeder

Aangezien je baby steeds groter wordt, wordt tegelijk zijn of haar ruimte in de baarmoeder steeds kleiner. Je baby kan steeds moeilijker 'los' zwemmen in de baarmoeder. Duikelen kan je baby nog wel, daarom ligt hij/zij de ene dag met 't hoofdje boven en de andere dag weer beneden. Je baby zal voorlopig nog niet de definitieve positie innemen om geboren te worden, dit duurt nog even. Doordat de ruimte in je baarmoeder steeds kleiner wordt zul je je kindje ook steeds meer en beter gaan voelen!

Over jou bij 25 weken zwanger

Niet te zwaar tillen

Ben je er wel van bewust dat je niet te zwaar mag tillen? Je mag maximaal 5 kilo tillen. Til je meer dan kan dat in deze periode gevolgen hebben voor je buik, rug en bekken(bodem).
Wees zuinig met jezelf en je kindje en hou je hieraan. Als ze op je werk moeilijk hierover doen dan verwijs je ze maar naar http://www.arbo-advies.nl/zwangerschap.htm.
Ook staat hierin dat je staand werk niet hoeft te accepteren. Bekijk bovenstaande link van Arbo-advies zelf ook maar eens want wie weet heb je meer rechten dan jezelf wist!

Last van brandend maagzuur?

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van maagzuur. Vooral in 2e deel van de zwangerschap, wanneer je 25 weken zwanger bent kun je hier dus mee te maken krijgen. De oorzaak hiervan is dat de maag steeds minder ruimte krijgt gedurende zwangerschap. Door de druk op de maag wordt de maaginhoud en maagzuur naar boven gedrukt naar de slokdarm en keel. Daar kun je wel eens last van krijgen.
Enkele tips om last van maagzuur tijdens de zwangerschap te voorkomen:

 • Vermijd de volgende levensmiddelen:
  • cafeïne
  • chocolade
  • citrusvruchten
  • mint producten
  • tomaten
  • sterk gekruide voeding
  • mosterd en azijn
 • Vermijd eten kort voor het slapen gaan, geef je maag de tijd op de laatste hapjes te verwerken voordat je gaat slapen. Het advies is om 2 tot 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten (of enkel licht verteerbaar voedsel).
 • In plaats van 2 grote maaltijden te nemen per dag neem je beter 4 kleinere maaltijden.
 • Goed kauwen! Neem de tijd om je eten goed te kauwen. Tijdens het kauwen komt er meer speeksel vrij en dit neutraliseert de maagzuur.
 • Drink niet te veel gedurende de maaltijden. Aangezien het al krap is in de maag door de baarmoeder, en veel drank tijdens de maaltijd kan zorgen voor een opgezwollen maag. Dit dan weer lijden tot last van maagzuur. Opgelet: je moet echter wel genoeg drinken gedurende dag tijdens je zwangerschap, maar probeer tijdens de maaltijden wat minder te drinken.
 • Draag losse, comfortabele kleding (dit neemt de benauwdheid rond taille en je buik weg)
 • Als je in bed wat extra kussens gebruikt om je bovenlichaam te verhogen dan zal dit helpen om je maagzuur op zijn plaats te houden. Het komt de spijsvertering ook ten goede. Als je een bed hebt waarmee je een deel van je matras kunt verhogen is dat helemaal handig.
 • Mocht nog roken tijdens de zwangerschap (foei!) dan is dit nog een reden om te stoppen met roken. Roken is ook een oorzaak van brandend maagzuur.

Meer controle van verloskundige

De periodieke controles van je verloskundige zullen vanaf deze week intensiever worden. Voorheen heb je elke 4 weken een controle met je verloskundige, dit wordt vanaf deze week om de 3 weken. Tijdens de deze controles zal naast de verloskundige naast de gezondheid van je baby ook meer aandacht besteden aan jouw eigen gezondheid.
Een voorbeeld hiervan is dat je bloeddruk zal worden bekeken. Mocht deze te hoog zijn dan wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog, hij/zij zal je dan onderzoeken op zwangerschapsvergiftiging. Als de bloeddruk iets verhoogd is zal de verloskundige enkel rust adviseren, neem dit advies dan ook ten harte want het gaat immers om de gezondheid van jouw en je baby! Voor meer tips over het beperken van hoge bloeddruk kijk je op 21 weken zwanger, daar is dit onderwerp uitvoerig beschreven.

Listeriose

Vanaf de 25e week van je zwangerschap kun je te maken krijgen met listeriose.
Dit is een bacteriële infectie en die kun je krijgen door het eten van voedsel dat besmet is met het listeria bacterie. Besmetting hiervan is zeer gevaarlijk voor je baby, het kan immers lijden tot een miskraam, vroeggeboorte of zelfs een doodgeboren kindje. Je moet er niet aan denken...
Om dit te voorkomen doe je er goed aan door

 • altijd goed op de houdbaarheidsdatum van je voedsel te controleren.
 • vermijd melk, ongepasteuriseerde en zachte kazen
 • zorg dat je eten altijd goed verhit is
 • besteed extra veel aandacht aan hygiëne tijdens je zwangerschap.

Klik hier meer informatie over Listeriose.