3 weken zwanger

Welkom bij de pagina van 3 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s, adviezen en handige tips voor week 3

Over je baby bij 3 weken zwanger

Vervolg bevruchtingsproces

Bij 3 weken zwanger gaat het bevruchtingsproces verder waar het vorige week was gebleven.
Nadat de zaadcel de eicel is binnengedrongen zijn deze samengesmolten tot een bevruchte eicel, ook wel 'zygote' genoemd. Alle DNA en erfelijke kenmerken van beide ouders zitten hierin opgeslagen. Door deze DNA mengeling van vader en moeder heeft je toekomstige baby zijn unieke genetische 'stempel'.

Na ongeveer een etmaal begint de deling van de zygote, dit resulteert tot meer dan 100 cellen na ongeveer 4 dagen. Via minuscule haartjes verplaatst het eitje zich naar de baarmoeder.  Deze 'reis' met van enkele lang duurt ongeveer één week. Bij aankomst in de baarmoeder hecht de eicel zich vast aan de baarmoederwand, dit heet innesteling. Nu wordt de bevruchte eicel een embryo genoemd. De grootte van de eicel is dan ongeveer 2mm.

De hechtvlokken die zich aan de buitenkant van de eicel bevinden ontwikkelen zich op termijn naar de placenta. De celdeling van de gaat ondertussen door, totdat je kindje uiteindelijk uit miljarden cellen bestaat.

Het gaat niet altijd goed

Al dit moois dat hierboven beschreven staat gaat helaas niet altijd goed. het is ook niet vanzelfsprekend dat dit proces in één keer goed zou verlopen. De celdeling is niet verlopen of de innesteling is niet gelukt. De meeste vrouwen waren zich bij 3 weken zwanger nog niet eens bewust dat ze überhaupt zwanger waren. Het mislukken van deze vroege zwangerschap wordt dan vaak ook niet opgemerkt. Wel kan het zijn dat de menstruatie iets intenser is dan normaal. Wil je graag zwanger worden en zit je er op te wachten? Dan kun je volgende week een zwangerschapstest doen, pas dan heeft je lichaam genoeg hcg hormonen aangemaakt om een betrouwbare test uit te voeren.

Innestelingsbloeding

De slijmprop in de baarmoeder zorgt ervoor dat de baarmoeder is afgesloten voor ziektes en virale infecties van buitenaf. Maar omdat de doorbloeding van je baarmoeder nu zo intens is, kan het zijn dat er tijdens de innesteling hier en daar een bloedvaatje gescheurd is. Dit kan resulteren in bloedverlies. Dit bloedverlies heet innestelingsbloeding. Veel vrouwen verwarren dit met menstruatie. Innestelingsbloeding kun je herkennen dat er slijm bij zit.

Het geslacht

Tijdens de bevruchting is het geslacht van je kindje al vastgelegd. De moeder geeft het zogenaamde 'X-chromosoom' door, de vader geeft het X of Y (mannelijk chromosoom) door. Wanneer de mannelijke zaalcel het X-chromosoom met zich meebrengt wordt het een meisje (XX waarbij X van de moeder en X van de vader is). Draagt de zaadcel het Y-chromosoom bij zich dan wordt het een jongetje (XY waarbij X van de moeder en Y van de vader is).

Over jouw bij 3 weken zwanger

Symptomen van de zwangerschap

Als de bevruchting is gelukt ben je vanaf nu zwanger! Proficiat!
Maar… hoe kom je hier nu achter?

Aan de hand van de volgende symptomen kun je wel al zeggen dat je daadwerkelijk zwanger bent.

 • Voel je je op het einde van een (drukke dag) extra moe?
 • ‘s Ochtends voel je je een beetje ziek zonder een duidelijke oorzaak
 • Je merkt dat je borsten opgezwollen beginnen te raken, dit kan soms pijnlijk aanvoelen
 • Je merkt dat je vaker naar een bezoek aan het toilet brengt
 • Je humeur is prikkelbaarder dan normaal (vooral je partner kan hieronder lijden!)
 • Je ruikt alles beter (dit heeft met je hormonenhuishouding te maken, je lichaam maakt nieuwe hormonen aan om je baby te beschermen).

Volgende week kun je een zwangerschapstest doen voor meer zekerheid!

Foliumzuur

Als je dit het nog niet deed, dan is het nog niet te laat om ermee te beginnen: foliumzuur innemen! Foliumzuur komt voor in o.a.

 • vers groente en fruit
 • volkoren producten
 • zuivelproducten
 • aardappelen
 • peelvruchten

Naast het eten van bovenstaande heb je voor je zwangerschap extra foliumzuur nodig. Deze kun je bij de meeste drogisterijen of apotheken kopen. Een recept van je huisarts is niet nodig. Wil je de deur niet uit? Je kunt ook foliumzuur online bestellen bij bijvoorbeeld bol.com.

Waarom foliumzuur?

Met het extra innemen van foliumzuur neemt de kans op een open ruggetje of een open schedel bij de geboorte af. Deze neurale buisefecten (aangeboren aandoeningen) wil je natuurlijk absoluut niet aantreffen bij je pasgeboren kindje!

In welke periode slik je foliumzuur?

Het beste is om foliumzuur in te nemen wanneer jij en je partner besluiten een kindje te nemen. Op dit moment stop je ook met de voorbehoedsmiddelen. Op dat moment is er genoeg foliumzuur aanwezig wanneer de bevruchting plaatsvind. Lukt het niet in een keer om zwanger te worden? Blijf dan wel gewoon foliumzuur slikken. Neem foliumzuur in tot 8 á 10 weken na de bevruchting, dan weet je zeker dat de kans om problemen met het centrale zenuwstelsel van je kindje te voorkomen.