30 weken zwanger

Welkom op de pagina van 30 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 30

 

Gewicht van je baby: ongeveer 1400 gram

Lengte: 37 cm

Op dit filmpje zie je een echo
van een baby van 30 weken oud.

 

Ontwikkelingen van je baby bij 30 weken zwanger:

Bij 30 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:30 weken zwanger baby

Longen

De bronchiën in de longetjes vertakken zich steeds meer, er ontstaat een 'bronchiaal boom'.

Reukzin

In de hersenen is de zogeheten 'bulbus olfactorius' gevormd. Deze 'reukkolf' is een structuur die er voor zorgt dat de reukzin verder ontwikkeld wordt.

Bloedsomloop

Zolang je baby zich nog in je buik bevindt krijgt hij of zij de zuurstof via de placenta en de navelstreng. Dit bloed wordt dan omgeleid via een speciaal bloedvat naar de aorta zodat het in de bloedsomloop van je baby terecht komt. Na de geboorte gat dit speciale bloedvat dicht en ademt je baby door de eigen longetjes.

Genoeg vet

Je baby heeft nu, in week 30, genoeg onderhuids vet zodat hij of zij zichzelf warm kan houden. Dit vet is naast isolatie ook een bron van energie.

De baby is 'af'

Je baby is nu helemaal compleet. Alle vitale organen zijn nu goed ontwikkeld. Wanneer de baby nu geboren is heeft hij of zij nog erg weinig weerstand voor virale infecties. Zoals hierboven beschreven is, is de vetvoorraad wel al voldoende. Alleen de hersenen ontwikkelen en groeien de komende weken nog flink.

Over jou bij 30 weken zwanger

Maak een ´Belly Mask'!

Wil je een tastbare herinnering aan je zwangere buik?
Maak dan een 'Belly Mask'! Een Belly Mask is niets meer dan een gipsafdruk van jouw buik. Het is veilig en pijnloos voor je kindje en jezelf. Als de afdruk van je buik klaar is kun je hem leuk beschilderen. Dit is later ook leuk voor als je kindje wat ouder is, dan ziet hij/zij een afdruk van het 'huisje' waar je kindje de eerste 9 maanden heeft gewoond!

Op dit filmpje zie je hoe
zo'n 'Belly Mask' (gipsbuik) gemaakt wordt.

Op dit filmpje wordt de gipsafdruk 'gemozaiekt'. Dit is wel een hele mooie manier om de gipsafdruk te decoreren, maar ook heel veel werk. Minder omslachtig is het om 'm te beschilderen. Dit kan ook een heel mooi resultaat opleveren!