31 weken zwanger

Welkom op de pagina van 31 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 31

31 weken zwanger baby
31 weken zwanger buik

Gewicht van je baby: ongeveer 1500 gram

Lengte: 39 cm

 

Op dit filmpje zie je een echo
van een baby van 31 weken oud.

Ontwikkelingen van je baby bij 31 weken zwanger

Longen:

Wanneer je baby bij 31 weken zwanger geboren zou worden dan zijn de longetjes in staat om lucht in te ademen. Maar je baby moet nog wel een paar weekjes in een couveuse doorbrengen want hij of zij is nog vatbaar voor virussen, de weerstand is immers nog erg laag.

Hersenen:

Bij 31 weken zwanger zijn de hersenen zo ver door ontwikkelt dat ze de controle hebben over de lichaamstemperatuur, de spijsvertering, en de ademhaling. Deze ontwikkelingen zijn erg belangrijk voor wanneer je kindje zich niet meer in de veilige baarmoeder bevind. Later zullen andere hersenkwabben zich ook nog verder ontwikkelen.

Minder bewegen

Zoals in week 24, week 25 en in week 28 vermeld wordt de ruimte in de baarmoeder steeds kleiner doordat je baby steeds groter wordt. Ondanks dat je baby nog steeds flink zal groeien heeft hij bij 31 weken zwanger al niet meer zo heel veel ruimte om te bewegen. En de ruimte wordt alsmaar kleiner want je baby zal voor de geboorte nog ongeveer 10cm groeien en nog zo'n 800~1000gram aankomen. Het kan zijn dat je baby nu al een vaste positie gaat innemen. Doet hij dit nu nog niet, geen zorgen dan gebeurd dit de komende weken wel. Vervolgens 'daalt' je baby in zodat hij/zij met het hoofdje onderin je bekken is gezakt. Daarna verandert je baby niet meer van positie. Helaas kan je baby'tje nog wel tegen je maag en ribben schoppen, hetgeen nog best pijnlijk kan zijn.

Over jou bij 31 weken zwanger

Grote borsten

Door de toenemende doorbloeding zijn je borsten groter geworden, dit begin je bij 31 weken zwanger al aardig te merken.
De tepel en de tepelhof worden groter en de pigmentvorming op de tepelhof neemt ook toe. Als je goed kijkt kun je de bloedvaten onder je huid zien lopen. Dit kun je nu goed zien doordat de doorbloeding is toegenomen.
Ook kan het gebeuren dat er al vocht uit de tepels komt. Dit is geen melk maar colostrum. Dit is een gelige vloeistof en bevat diverse afweerstoffen om je baby te beschermen. Daarnaast bevat colostrum ook eiwitten, vitaminen en mineralen. Vetten en suikers komen minder voor in colostrum. Het feite dat je grote borsten hebt betekend niet automatisch dat je straks ook een evenredige hoeveelheid melk zal produceren.

De kliertjes van Montgomery31 weken zwanger buik

De kliertjes van Montgomery zijn een normaal verschijnsel in de zwangerschap. Ze zijn te herkennen aan kleine puistachtige bolletjes op de tepelhof. Hieruit kan af en toe een crème-achtige substantie komen. Deze substantie dient om de huid rondom de tepelhof te beschermen tegen ontstekingen en soepel te houden. Na het opdrogen van deze substantie kunnen kleine korstjes achterblijven.

Zwangerschapslingerie

Gedurende de zwangerschap verandert je lichaam voortdurend. Daarvoor heb je ook speciale zwangerschapslingerie.
Deze is er in diverse soorten en maten, van praktisch tot spannend en luxe.
Door de groeiende borsten zullen je oude bh's niet meer lekker (gaan) zitten of zelfs helemaal niet meer passen. Ook zullen je slipjes en strings niet meer comfortabel gaan zitten naarmate je zwangere buik groeit.
Goed en comfortabel ondergoed dat tevens een goede ondersteunende functie biedt is dan zeker aan te raden. Bovendien zijn er diverse mooie (en ook luxe) zwangerschaps lingerie te koop die je zwangere lichaam prachtig laat stralen!

Beha's

31 weken zwanger buikEr zijn 2 soorten beha's voor en na de zwangerschap, namelijk een meegroei beha en een voedingsbeha. Een meegroei beha koop je meestal in de 3e of 4e maand van je zwangerschap. Deze is gemaakt van materiaal dat rekbaar is en groeit mee met je borsten. De andere beha is de voedingsbeha. Deze heb je eigenlijk pas nodig na je zwangerschap, op het moment dat je begint met het geven van borstvoeding. Je doet er goed aan om deze nu al aan te schaffen zodat je voorbereid bent.
Tijdens de duur van de borstvoeding zal je cupmaat niet meer veranderen, deze blijft hetzelfde. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de voedingsbeha na enkele weken niet meer past. Het voordeel van een voedingsbeha is dat je je baby makkelijk kunt aanleggen en met een simpele handeling je de cup kunt openmaken om je baby te voeden.

Slips en strings voor de zwangerschap

Net als bij beha's zullen je gewone slipjes en stringetjes niet meer lekker zitten en gaan knellen. Ook hier zijn speciale zwangerschaps-slipjes en stringetjes ontwikkeld.
Er zijn vele soorten slipjes, sommige laten de buik vrij anderen zijn van stevig materiaal om als ondersteunde functie voor je buik te dienen.

Aandachtspunten bij het aankopen van zwangerschapslingerie.

- Bij een 'normale winkel'
Een beha moet lekker zitten, pas dus altijd een (meegroei of voedings) beha voordat je er een aanschaft. Vraag ook een verkoopster voor advies.

- Online een beha kopen
Wanneer je online zwangerschapslingerie wilt kopen controleer dan

 • of er een maatlabel aanwezig is
 • of je het product makkelijk kunt ruilen (voor het geval het toch niet past of lekker zit)

Als je de order thuis ontvangt, pas deze dan meteen en wees kritisch. Zit het niet lekker? Stuur het dan terug en ruil het voor een andere maat.
Voor het gemak hebben we hier een aantal linkjes van online winkels gepubliceerd waar je zwangerschapslingerie kunt aanschaffen:

Veilige babykamer

Op de pagina van 27 weken zwanger kon je lezen waaruit de babykamer bestaat, nu gaan we je informeren over de veiligheid over de babykamer.
Aangezien je kindje (vooral in het eerste half jaar) hier veel tijd doorbrengt is het belangrijk dat je babykamer een veilige omgeving is.
Hieronder vind je een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het inrichten van je babykamer en het gebruik ervan later:

Wiegje / ladykantje

Om de kans op een zogenaamde 'wiegendood' te zoveel mogelijk te beperken doe je er goed aan om onderstaande tips te handhaven:

 • Zorg voor een kamertemperatuur van rond de 18 graden
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de babykamer voor frisse lucht voor je kindje
 • Zorg voor een goede ventilatie in het bedje, zorg ervoor dat je kindje het niet te warm krijgt
 • Leg geen onnodige zaken in het bedje (zoals zachte knuffeltjes), het gezichtje kan hier tegen aankomen en dit kan de ademhaling belemmeren.
 • Zorg dat je kindje altijd op zijn of haar rug slaapt
 • Vermijd de eerste 2 levensjaren van je kindje het gebruik van een dekbed en kussens, deze kunnen verstikkend werken
 • Als je het bedje opmaakt doe dit dan zo dat de voetjes van je baby het voeteneind bijna raken
 • Vermijd ten aller tijden het gebruik van plastic in de buurt van het hoofdje. Aangezien plastic niet ventileert kan dit de ademhaling belemmeren.
 • Als je een kruikje gebruikt: controleer deze altijd op lekkage. Je moet er niet aan denken dat het hete water in aanraking komt met het nog tere huidje van je baby.
 • Vermijd het dubbelslaan van lakens en stop het overtollige deel van de lakens zorgvuldig onder het matrasje.
 • Schaf een goed doorademend matrasje aan.
 • Laat je baby (zeker niet in het eerste jaar) bij jouw in bed slapen, dit is heel gevaarlijk voor je kindje! Je kunt wel het bedje in jouw kamer zetten.

Commode

Ook bij het gebruik van de commode kunnen er snel ongelukjes gebeuren. Beperk deze door onderstaande tips op te volgen:

 • Zorg voor een goede voorbereiding voordat je je kindje gaat verzorgen. Zorg er dus voor dat je al je spulletjes binnen handbereik hebt liggen.
 • Laat je baby nooit alleen op de commode! Ook niet als je maar heel even weg moet. Als je kindje omrolt en eraf valt zul je je het je zelf nooit kunnen vergeven... Leg daarom altijd je kindje even terug in zijn of haar bedje als je even weg moet (om bijvoorbeeld iets te pakken).
 • Als je kindje op de commode ligt, houdt hem of haar dan altijd met een hand vast zodat je kindje er niet zo makkelijk af kan rollen. Om dit te voorkomen kun je de commode ook aan de muur vergrendelen met behulp van een metalen L-vormige haken (verkrijgbaar in de doe-het-zelf winkel).
 • Plaats de commode nooit te dicht bij de verwarming.
 • Zorg ervoor dat de commode niet van zelf onverwachtse bewegingen kan maken, hang er dus nooit zware spullen aan zodat de commode voorover gaat hellen.