32 weken zwanger

Welkom op de pagina van 32 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 32

32 weken zwanger buik

32 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 1700 gram
Lengte: 40 cm

Over je baby bij 32 weken zwanger

Je baby is bij 32 weken  zwanger ongeveer 40 centimeter lang en weegt 1700 gram. Dit zijn gemiddelden, jouw baby kan zwaarder of lichter zijn. Rond deze week maken de longen van je baby surfactant aan. Dit is een vloeistof die ervoor zorgt dat de longblaasjes van je kindje open blijven staan bij de ademhaling en niet dichtklappen. Mocht je kindje nu geboren worden dan is de kans groot dat hij al zelfstandig kan ademen, dit is een belangrijke mijlpaal. Zelf zuigen en slikken kan je kindje ook al en zelf de tepel en speen vinden als zijn gezichtje wordt aangeraakt.

Over jou bij 32 weken zwanger

De vermoeidheid slaat bij de meeste vrouwen die 32 weken zwanger zijn echt toe. Als je nog werkt zal je uitzien naar je verlof. Valt het werk je zwaar, bedenk dat je recht hebt op extra rusttijden en aangepast werk wegens je zwangerschap. Misschien vindt je het lastig om te vragen, maar je zult merken dat de meeste collega’s alle begrip hebben.
Je merkt dat je interesse in de buitenwereld afneemt. Zowel lichamelijk en geestelijk ben je bezig met je kindje en de komende bevalling. Je lichaam moet hard werken om de baby van voldoende voedingstoffen te voorzien. Een gezond en afwisselend eetpatroon met voldoende eiwitten, calcium, en ijzer is goed voor jou en je baby. Als je afwissend eet, krijgt je baby via het vruchtwater verschillende smaken te verwerken, wat goed is voor zijn smaakontwikkeling als hij later vast voedsel gaat eten.

Sommige vrouwen merken dat er af en toe wat dikke witte vloeistof uit hun tepels komt. Dit is de eerste voeding voor de baby na de geboorte, colostrum genaamd. Dit bevat veel calorieën en vetten en vooral veel unieke antistoffen. Pas een paar dagen na de bevalling ga je moedermelk maken, de eerste paar dagen is het colostrum genoeg.

Waar moet je aan denken bij 32 weken zwanger?

Misschien ben je er al uit welke voeding je baby krijgt na de bevalling. Sommige vrouwen vinden het lastig om de keuze te maken tussen borst- en flesvoeding. Aarzel niet je vragen en twijfels te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Ook op de zwangerschapscursus wordt er vaak aandacht aan besteed. Soms organiseert de thuiszorgorganisatie die je kraamhulp regelt een speciale avond over borst- en flesvoeding. Je kunt ook aan ervaren moeders vragen hoe hun ervaringen waren. Zorg dat je een goede afweging maakt waar jezelf helemaal achter staat, dat geeft rust na de bevalling.