34 weken zwanger

Welkom op de pagina van 34 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 34

34 weken zwanger baby
34 weken zwanger buik

Gewicht van je baby: 2100 gram
Lengte van je baby: 45,6 cm

Over je baby bij 34 weken zwanger

Indalen van de baby

Wanneer je 34 weken zwanger bent is de kans groot dat je baby al iets is ingedaald. Het indalen begint namelijk tussen de 30 en 32 weken van de zwangerschap. In week 35 is het indalen voltooid en ligt de baby klaar voor de bevalling.

Controle
Ben jij benieuwd of je baby al is ingedaald?
Regelmatig ga je naar de verloskundige voor controle. Naast je hartslag, bloeddruk en de hartslag van de baby voelt de verloskundige ook naar de groei en de ligging van de baby. De verloskundige voelt of de baby goed groeit en wat de ligging is van de baby. Wanneer je baby in week 34 nog niet is ingedaald hoef je je nog geen zorgen te maken. De baby heeft nog alle tijd, soms gebeurt dit pas op het allerlaatste moment. Dit proces verschilt bij iedere persoon, bij iedere zwangerschap.

Indalen voelen
Sommige vrouwen merken dat hun baby is gaan indalen. Het indalen van de baby heeft namelijk ook een aantal praktische nadelen:
- je kunt last krijgen van pijnlijke scheuten in de vagina
- je kunt pijn voelen in de liezen en of onderbuik
- het kan zijn dat je vaker moet plassen
- je voelt veel beweging 'onderin'
- bewegen/ lopen en opstaan wordt lastig omdat je het kindje laag draagt

Toch zijn de voordelen van het indalen van de baby groter. Het indalen zorgt er namelijk voor dat je meer lucht krijgt omdat het kindje nu lager zit. De laatste drie maanden groeit de baby snel. De baby krijgt steeds meer onderhuids vet en krijgt hierdoor steeds minder ruimte. Daarnaast is het een belangrijke voorbereiding op de bevalling. De weg naar buiten wordt korter omdat de baby al een stukje op weg is. Dit is een voordeel tijdens de bevalling.

Over jouw bij 34 weken zwanger

Harde buiken bij 34 weken zwanger

34 weken zwanger harde buiken - Het einde van de zwangerschap is bijna in zicht, en naarmate je baby groeit krijg je te maken met steeds meer ongemakken. Een veelvoorkomend kwaaltje van het derde trimester is harde buiken, ook wel Braxton-Hicks genoemd. Ze bereiden je baarmoeder voor op het echte werk, en hoewel ze niet schadelijk zijn, is het belangrijk om jezelf in de gaten te houden.

Wat is een harde buik?

De baarmoeder is een grote spier die met 34 weken vanaf je schaambot tot onder je longen reikt. Tijdens de bevalling trekt de baarmoeder in een golvende beweging samen om de baby het geboortekanaal in te 34 weken zwanger buikduwen. Met 34 weken kunnen harde buiken je baarmoeder alvast voorbereiden op de bevalling, of je baby helpen indalen.

Pijnlijk

Harde buiken kunnen flink pijnlijk zijn. Vooral na mentale of fysieke inspanning kan je buik je een seintje geven dat je het iets rustiger aan moet doen. Volg vooral je lichaam en ga ontspannen op de bank zitten met een kruik en een glas water. Blijf op je ademhaling letten (diep inademen via je neus, zachtjes uitademen via je mond).

Wanneer trek je aan de bel?

Hoewel harde buiken bij deze termijn absoluut geen kwaad kunnen, duiden ze soms op een groter probleem. Wanneer je veel last hebt van harde buiken, laat dan even je urine testen op een blaasontsteking. Blaasontstekingen zijn in de zwangerschap heel moeilijk te herkennen, maar harde buiken zijn een van de symptomen ervan. Als je merkt dat de harde buiken regelmatig komen, is het verstandig om de verloskundige of gynaecoloog te bellen. Zij kunnen dan beslissen of je harde buiken iets betekenen, of dat jij rustiger aan moet doen.

Bijna iedere zwangere heeft tijdens het laatste trimester wel een paar keer een harde buik gehad. Drink en eet voldoende, en las tijdig een pauze in. Zwangerschap is topsport, en zeker op deze termijn!

Menstruatie pijn bij 34 weken zwanger

In de zwangerschap krijg je te maken met allerlei kwaaltjes die je waarschijnlijk liever niet hebt. Toch hoort dit er allemaal bij en de meeste kwaaltjes zijn juist goed. Denk aan het vaker plassen waarbij de baby tegen de blaas aandrukt. Een slecht teken zou je het dus niet kunnen noemen. Bovendien zijn de kwaaltjes het allemaal waard en zul je ook bijzondere momenten ervaren zoals de eerste keer dat de ba34 weken zwanger menstruatiepijnby begint te bewegen, of de eerste keer dat je hem/haar kunt zien op de echo. Niet te vergeten: het moment dat je hem/haar eindelijk in je armen kunt sluiten

Menstruatiepijn
Zoals iedereen weet vindt er geen menstruatie plaats als iemand zwanger is. Toch kan het zo zijn dat iemand last heeft van menstruatiepijn. Daarbij kan gedacht worden aan vervelende zeurende buikpijn, die je normaal gesproken tijdens de menstruatie hebt. Dat is dan ook niets om je zorgen over te maken. Veel vrouwen krijgen er in de vierendertigste week mee te maken. Het kan liggen aan spanning of moe zijn. Het oplossen van de vervelende pijn is redelijk gemakkelijk. Daarbij kan gedacht worden aan een warme douche of een warme kruik op de buik. Er kan ook nog een andere reden zijn voor de mogelijke pijn.

Het hoofdje zal namelijk vanaf week 34 gaan indalen. Het is dus mogelijk om de pijn te voelen tot het moment dat je gaat bevallen. Het worden ook wel indalingsweeën genoemd, maar dat betekent niet dat het al echte weeën zijn. Echte weeën zullen namelijk anders voelen en vele malen heftiger zijn. De indalingsweeën komen het vaakst voor in de avond of zelfs in de nacht. Hiervoor is geen duidelijke verklaring te vinden. Reken er dus op dat je overdag wat uurtjes extra moet inplannen om nog een beetje te kunnen slapen.