35 weken zwanger

Welkom op de pagina van 35 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 35

35 weken zwanger baby 1
35 weken zwanger buik 1

 

Gewicht van je baby: ongeveer 2500 gram

Lengte: 43.5 cm

Op dit filmpje zie je een bewegende buik!

Ontwikkelingen van je baby bij 35 weken zwanger

Glycogeen
35 weken zwanger - Rond deze week begint de aanleg van glycogeen in de nieren, het hart, de spieren en de lever. Glycogeen is een soort glucose waaruit je baby makkelijk energie kan putten. De benodigde voorraad glycogeen moet aanzienlijk zijn want tijdens de bevalling is er een periode waarbij er nauwelijks vloeistof naar de weefsels gaat.
Lees hier meer over glycogeen.

Hersenen
De ontwikkeling van de hersenen van je kindje gaat hard door. In deze periode groeien de hersenen erg hard. Om je een beeld te geven: momenteel hebben de hersenen van je kindje een omvang die pas twee derde is van een kindje van 39 weken oud. Dus dan kun je je voorstellen dat de hersenen nog flink gaan groeien de komende weken.

Ontwikkeling van het immuunsysteem
De ontwikkeling van het immuunsysteem begint deze week. Je baby krijgt deze tijd verschillende antistoffen van jouw mee om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen en diverse kinderziektes.

Onderhuids vet
De aanmaak van het onderhuids vet gaat ook door, je baby wordt elke week een beetje molliger. Vooral de bovenarmen en schouders zijn al lekker mollig.
Zoals reeds gemeld in vorige weken is de huid ook al mooi roze.

Vroeggeboorte
Zoals in voorgaande weken vermeld worden de overlevingskansen steeds groter bij vroeggeboorte. Als je baby bij 35 weken zwanger zou worden geboren dan is de kans dat je baby het overleeft zeer groot. Maar je baby is dan nog steeds prematuur en moet nog even een paar weekjes verblijven in een couveuse. De longetjes zijn nog te klein om op eigen kracht te kunnen ademen. Ook kan je baby nog geen (moeder)melk drinken in verband met het nog ontbreken van het zuigreflex.

Over jou bij 35 weken zwanger

Snel moe zijn
'Zwangerschap is een topsport' wordt wel eens gezegd. Welnu, als je 35 weken zwanger bent zul je het daar waarschijnlijk wel mee eens zijn. Want rond deze tijd, zo aan het einde van je zwangerschapsperiode valt het niet mee. De alsmaar groeiende buik kan je aardig in de weg zitten. Je moet voortdurend dit extra gewicht meedragen en dat valt niet mee. Ook kunnen hier rugklachten uit voortvloeien.

Enkele tips voor vermoeidheid:

  • Ga elke avond op tijd naar bed
  • Neem 's middags ook rust (ga even op de bank liggen, met e.v.t. een beetje muziek erbij)
  • Neem een lekker bad met lekkere badolie om te ontspannen

Lees ook eens ons artikel over relaxtips.

Spataderen
Veel zwangere vrouwen hebben er last van: spataderen. Je herkent als kronkelende blauw-paarse bloedvaten die het vaakst voorkomen op de benen. Vaak gaan spataderen gepaard met een moe en pijnlijk gevoel in de benen. Dit is een signaal van je lichaam dat je benen te zwaar belast worden. Spataderen zijn niet schadelijk, ze kunnen echter wel je benen ontsieren.
Je kunt spataderen het beste voorkomen door de doorstroming van bloed in de benen het beste te bevorderen en je benen te ontlasten door de volgende adviezen op te volgen:

  • Draag comfortabele schoenen
  • Probeer niet te lang achter elkaar zitten of staan
  • Beperk het zitten met je benen over elkaar
  • Beweeg af en toe (korte wandelingetjes) indien mogelijk
  • Als je zit, leg dan je voeten omhoog (dit bevordert de doorstroming van het bloed).
  • Na afloop van het douchen, denk er dan aan om de knieholtes met koud water af te spoelen, dit bevordert de doorstroming van het bloed.
  • Het masseren van de benen helpt ook, vraag de (aanstaande) papa of hij je benen vanaf de enkel zachtjes naar boven wilt masseren.

Het grootste deel van de spataderen zijn na afloop van je zwangerschap weer weggetrokken. Maar dit is niet altijd het geval. Je kunt je spataderen laten behandelen door ze weg te laten spuiten. Maar als je na deze bevalling nog een keer zwanger wilt worden heeft dit weinig zin, want dan kunnen de spataderen weer terugkomen. Laat je dus behandelen na de geboorte van je laatste kindje (dus wanneer je de laatste zwangerschap achter de rug hebt).