36 weken zwanger

Welkom op de pagina van 36 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 36

36 weken zwanger buik
36 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 2.5 kg

Lengte: 45 cm

Over je baby bij 36 weken zwanger

Gemiddeld gezien is je baby bij 36 weken zwanger 45 centimeter lang en weegt hij 2,5 kilo. Je baby is vrijwel af, maar moet nog wel flink in gewicht toenemen voor de geboorte en dat gebeurt er vooral in deze laatste weken.

De spieren in het gezicht van je kindje zijn nu goed ontwikkeld, de wang spieren zijn klaar om straks flink te zuigen. Onderhuids vet wordt aangelegd waardoor je baby al bolle wangetjes krijgt. De donshaartjes op het lichaam zijn verdwenen en de huid wordt beschermd tegen de uitdrogende werking van het vruchtwater door een vette, witte substantie, vernix genaamd.

De meeste baby’s liggen met hun hoofd naar beneden en als je 36 weken zwanger bent is de baby vaak al ingedaald. Je kindje ligt dan met zijn hoofd klem in het kleine bekken en kan niet veel kanten meer op met bewegen.

Over jou bij 36 weken zwanger

Als je werkt ben je nu met zwangerschapsverlof, misschien al een tijdje of als je tot uiterlijk vier weken voor de bevalling hebt doorgewerkt sinds deze week. Als je 36 weken zwanger bent kun je moeite hebben met slapen; het is lastig een houding te vinden die goed ligt met je groeiende buik.

Ook rugklachten, stemmingswisselingen en brandend maagzuur kunnen de nachtrust flink in de weg zitten om maar niet te spreken van de frequente toiletbezoeken als je baby weer eens enthousiast tegen je blaas gaat voetballen. Het kan helpen je te omringen met kleine kussentjes om je buik te ondersteunen. Ook bewust ontspannen voor het slapen door te douchen of een wandeling te maken ontspant vaak voldoende om in ieder geval een paar uur ongestoorde slaap te pakken.

Je bezoekt nu iedere week de verloskundige of gynaecoloog, behalve als deze het nog niet nodig vindt, bijvoorbeeld als je zwanger bent van je tweede of volgende kind. In principe kan de baby al komen, echter de bevalling moet dan wel in het ziekenhuis plaatsvinden omdat je baby nog niet op gewicht is en misschien wat moeite heeft met zelfstandig ademen in het begin.

Waar moet je aan denken bij 36 weken zwanger

Hoogstwaarschijnlijk heb je al een drukker en een geboortekaartje uitgezocht. De tekst is misschien nog niet af; je hebt nog de tijd om deze aan te passen. Je kunt nu alvast de adressen op de enveloppen schrijven, straks ontbreekt het misschien aan tijd en energie. Veel zwangere vrouwen merken dat ze zich naarmate de zwangerschap vordert terugtrekken in hun eigen wereldje, dat is een heel natuurlijk proces om je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk voor te bereiden op de geboorte. Nu ben je nog redelijk naar buiten gericht. Dit is het moment om nog een keer met vrienden af te spreken, wie weet wanneer dat er weer van komt.