37 weken zwanger

Welkom op de pagina van 37 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 37

37 weken zwanger baby
37 weken zwanger buik

Gewicht van je baby: ongeveer 3100 gram
Lengte: 46.5 cm

Over je baby bij 37 weken zwanger

De baby is bij 37 weken zwanger klaar om geboren te worden. Als je voor een thuisbevalling hebt gekozen, mag je vanaf week 37 thuis bevallen. Als je kind nog even blijft zitten, zal hij nog wat aankomen in gewicht. Gemiddeld is een baby als je 37 weken zwanger bent 46,5 centimeter lang en weegt hij 3100 gram.

Je baby neemt de hele dag door slokjes vruchtwater en produceert urine dat het vruchtwater weer instroomt. Het vruchtwater wordt voortdurend ververst en de afvalstoffen van de baby worden via de placenta weggevoerd. Het vruchtwater verandert deze week van kleur. Het is niet langer helder lichtgeel, maar grijswit met kleine vlokjes. Die vlokjes zijn losgelaten huidschilfers van je baby.

Over jouw bij 37 weken zwanger

De meeste baby’s zijn nu al ingedaald. Is dat bij jou niet het geval en mochten je vliezen breken, dan is het advies om meteen te gaan liggen en de verloskundige of gynaecoloog te bellen. Er is een kleine kans dat de navelstreng uitzakt in je vagina en je baby een tijdelijk zuurstoftekort krijgt. Gelukkig is die kans klein.

Je baarmoeder maakt zich klaar voor de bevalling door af en toe vast wat samen te trekken, de zogenaamde voorweeën. Deze weeën zijn licht pijnlijk, duren kort en zijn onregelmatig. Vaak heb je er meer last van als je je flink ingespannen hebt gedurende de dag. Heb je er erge last van? Het helpt als je een lekkere warme douche neemt of iemand je onderrug laat masseren. Als je zwanger bent van je eerste kind zal je baarmoedermond, die normaal als een soort tuitje onderaan je baarmoeder ligt, geleidelijk opgenomen worden in de baarmoeder zelf. Dit heet verstrijken. Bij een tweede of volgend kind gaat dit gelijk op met het ontsluiten.

Waar je aan moet denken bij 37 weken zwanger

Zorg dat je een tas klaar hebt staan met spulletjes die je voor jezelf of je baby nodig hebt in het ziekenhuis. Ook als je thuis wilt bevallen; de verloskundige kan tijdens de bevalling besluiten dat je toch beter naar het ziekenhuis kan gaan. Wat je in je “vluchttas” stopt is natuurlijk heel persoonlijk, maar denk in ieder geval aan kleding voor jezelf en de baby, verzorgingsspullen, pasje van de zorgverzekeraar en het ziekenhuis. Voor de baby een omslagdoek en de Maxi-Cosi. Voor jezelf een badjas en badslippers. Zorg voor een lijst met de contactgegevens van de mensen die je wilt bellen of whatsappen na de geboorte.

Nu is het grote wachten begonnen. Je baby kan nu komen, maar het kan ook nog vijf weken duren. Dan is hij nog steeds op tijd. Probeer te genieten van de laatste loodjes van je zwangerschap. Voor het laatst naar de bioscoop of uit eten is een leuk uitje en geeft afleiding.