38 weken zwanger

Welkom op de pagina van 38 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 38

38 weken zwanger buik
38 weken zwanger buik

Gewicht van je baby: ongeveer 900 gram
Lengte: 35 cm

Over je baby bij 38 weken zwanger

Je baby is bij 38 weken zwanger voldragen en groeit niet veel meer. Iedere dag dat hij nog in je buik blijft legt hij nog wat vet aan als reservevoorraad voor na de bevalling. De meeste baby’s verliezen de week na de geboorte wat gewicht, om twee weken na de geboorte weer op het oorspronkelijke geboortegewicht te komen. Dat komt omdat het spijsverteringstelsel van de baby nog op gang moet komen. Je kind moet dan wennen aan het verteren van de borst- of flesvoeding. Zo’n reservevoorraad komt dus goed van pas.

De schedel van je baby bestaat uit vijf schedelplaten, gescheiden door de grote en de kleine fontanel. Bij de fontanellen zit nog geen bot, maar alleen een stevig vlies, ze zijn pas volledig gesloten als je kind anderhalf jaar is. Omdat het hoofd van je baby het grootste deel is dat geboren moet worden, zijn de schedelplaten in staat om wat over elkaar heen te schuiven, zodat de diameter van het hoofd verkleind wordt tijdens de geboorte.

Over jou bij 38 weken zwanger

De laatste weken vallen de meeste vrouwen zwaar. Door de dikke buik verandert je balans en kun je last van je rug hebben. Ook andere kwaaltjes zoals brandend maagzuur, dikke enkels en spataderen maken het een uitdaging om 38 weken zwanger te zijn.

Hoeveel je aankomt tijdens je zwangerschap is heel verschillend. Alles tussen de 5 en 25 kilo is heel normaal. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens de zwangerschap. Daarvan is de baby ongeveer 3500 gram en de rest bestaat uit extra vocht en vet, samen 4000 gram. Je baarmoeder, de placenta en de vliezen en het vruchtwater leveren ook 2500 gram. Verder dragen ook je zwaardere borsten en het toegenomen bloedvolume bij aan je gewichtstoename.

Je zult merken dat je snel kortademig bent, vooral bij inspanning. Dat komt omdat je per adem teug wel 40 % meer zuurstof inademt dan voor de zwangerschap. Deze extra zuurstof heb je nodig voor je eigen versnelde stofwisseling, maar vooral voor de stofwisseling van de baby en de placenta. Om deze extra zuurstof rond te pompen is je hart extra aan het werk. De hoeveelheid bloed is met anderhalve liter toegenomen en je hart pompt per minuut 30 tot 50 procent meer bloed dan voor je zwangerschap. Zwanger zijn is nu echt topsport voor je lichaam.

 

In het begin van het derde trimester hebben veel vrouwen meer dromen dan ze normaal hebben. Dat heeft er mee te maken dat je lichter slaapt en je daardoor je dromen beter kan herinneren.

Waar moet je aan denken bij 38 weken zwanger?

Omdat de baby ieder moment kan komen, zal je alles al geregeld hebben. Veel zwangere vrouwen worden gegrepen door het fenomeen “nesteldrang”. De babykamer en liefst het hele huis moeten schoon en perfect zijn voor de komst van de baby. Geeft daar gerust aan toe, maar probeer ook je rustmomenten in te bouwen. Probeer halverwege de dag wat te rusten.