39 weken zwanger

Welkom op de pagina van 39 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 39

39 weken zwanger
39 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 3100 gram
Lengte: 46.5 cm

Over je baby bij 39 weken zwanger

Je baby wordt bij 39 weken zwanger goed in de gaten gehouden door de verloskundige of gynaecoloog. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij nog alles wat hij nodig heeft in je buik. Hij kan nog wel drie weken blijven zitten, tot 42 weken is een kind op tijd. Je kind zit nu aardig klem in je baarmoeder en heeft weinig bewegingsruimte meer. Als hij beweegt voel je zijn hele lijf meebewegen. De laag vet op zijn huid wordt nu wat minder, alleen in de huidplooien zit er nog een flinke hoeveelheid ter bescherming tegen uitdroging. De nageltjes van je baby zijn volgroeid en kunnen zelfs aan de lange kant zijn.

Jouw lichaam is hard aan het werk om je baby van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien en alle afvalproducten af te voeren. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je baby. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen, of waar je tegen ingeënt bent, krijgt je kind een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat een extra bescherming tot zijn eigen immuunsysteem het overneemt.

Over jouw bij 39 weken zwanger

Je zult nu al regelmatig voorweeën hebben en soms twijfelen of je nog wel voorweeën voelt of dat de bevalling al echt begonnen is. Als je twijfelt, kun je opschrijven hoelang de wee duurt en hoeveel tijd ertussen zit, de verloskundige of gynaecoloog vraagt daar ook naar, als je contact met ze opneemt. Komen de weeën regelmatig (bijvoorbeeld om de vijf minuten) en duren ze langer dan een minuut? In echte weeën zit een opbouw, de baarmoeder trekt steeds krachtiger samen op weg naar het hoogtepunt van een wee en neemt daarna in kracht weer af. Tijdens een echte wee heb je al je aandacht nodig, praten lukt dan bijvoorbeeld niet.

Niet iedere vrouw bevalt spontaan. Men kan besluiten de bevalling eerder op te wekken. Dit gebeurt in het ziekenhuis, waar je medicijnen krijgt die de weeën in gang zetten. Een reden kan zijn dat je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn zonder dat de bevalling spontaan begint. Dit geeft een verhoogde kans op infecties. Andere redenen kunnen zijn dat de placenta minder gaat werken of dat de hoeveelheid vruchtwater vermindert. Ook ernstige klachten bij de moeder kan een reden zijn om de bevalling in te leiden.

Waar je aan moet denken bij 39 weken zwanger

Als het goed is helemaal niets. Met 39 weken zwanger heb je alles al geregeld. Probeer je op je zelf en de komende bevalling te richten en besteedt de praktische zaken uit aan je partner. Probeer zoveel mogelijk te slapen en een middagdutje te doen. Mocht je toch wat omhanden willen hebben, dan kun je een playlist maken van muziek waar je blij van wordt voor tijdens de bevalling.