40 weken zwanger

Welkom op de pagina van 40 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto's,
adviezen en handige tips voor week 40

40 weken zwanger baby
40 weken zwanger baby

Gewicht van je baby: ongeveer 3400 gram

Lengte: 50 cm

De bevalling - Inleiding

Bij 40 weken zwanger gaan we ons richten op de bevalling. Want na 40 weken zwoegen en ontberingen heb je eindelijk de week bereikt waarin je gaat bevallen!

Maar het hoeft lang niet zo te zijn dat je deze week ook daadwerkelijk gaat bevallen. Veel zwangere vrouwen bevallen pas in week 41 of zelfs in week 42. Als bij 42 weken zwanger de weeën nog niet beginnen wordt de geboorte kunstmatig opgewekt door de gynaecoloog.

Zelf kun je niets doen om de bevalling te stimuleren, je kunt niets anders doen dan rustig afwachten tot het moment zich voordoet en je kindje daadwerkelijk geboren wordt. Maar heb je buik lief, je gaat 'm straks nog missen!

De bevalling is voor de mama en je kindje allebei geen prettige ervaring. Je staat er misschien niet bij stil, maar je baby heeft het ook zwaar te verduren tijdens de geboorte.
Hij of zij ligt hij lekker te slapen, en opeens wordt je kindje uit zijn of haar comfortabele plekje geduwd naar een omgeving waar het koud is (vergeleken met jouw lichaamstemperatuur) en waar het licht erg fel is.

Pijn tijdens de bevalling
Ben je bang voor de pijn tijdens de zwangerschap?
Neem dan eens een kijkje op deze webpagina van babytjes.nl - pijnbestrijding tijdens de zwangerschap.

Maak je maar niet al te veel zorgen over de bevalling. Alle zwangere vrouwen kunnen bevallen, jij dus ook! Bevallen wordt wel makkelijker als je goed uitgerust en ontspannen bent.

De geboorte van je kindje

De geboorte van je kindje gebeurt in feite in 3 fases:

  • Fase 1: Ontsluiting - Opening van de baarmoeder
  • Fase 2: Uitdrijving - De daadwerkelijke geboorte van je kindje (hier moet jij hard werken/persen)
  • Fase 3: De nageboorte, je lichaam stoot de placenta en vliezen uit

Fase 1: Ontsluiting

Onsluitings-weeën
Door onsluitings-weeën zal de cervix, de 4cm lange baarmoederhals openen en uiteindelijk opgenomen worden in de baarmoederwand.

Fase 2: Uitdrijving

Opening baarmoedermond
Vervolgens opent de baarmoedermond zich. Het is niet precies te zeggen hoeveel tijd zich bevind tussen de ontsluitingsweeën  en de opening van de baarmoedermond. Dit kan snel gaan, maar ook een paar uurtjes duren. De baarmoedermond zal zich elk uur een centimeter ontsluiten. Het laatste stukje wordt door veel vrouwen als het meest pijnlijkst ervaren aangezien de weeën dan het sterkst zijn.

Persen
Vanaf 10cm ontsluiting kan het persen beginnen. Dit gedeelte van de geboorte wordt ook wel de 'uitdrijving' genoemd. Bij dit gedeelte heb je zelf het stuur in handen, sterker nog, je moet hard werken! Je kunt de persweeën nauwelijks tegenhouden, maar dit is natuurlijk ook niet de bedoeling, je baby moet immers geboren worden!

Tussen de weeën kun je een korte tijd even rusten en ontspannen. De (aanstaande) vader kan dan even de zweetdruppeltjes van je voorhoofd vegen want persen/puffen kost veel inspanning! Maar troost je, gelukkig duurt deze fase van de bevalling meestal niet langer dan een uur.

Fontanellen
Bij elke perswee wordt je baby een beetje meer naar buiten geduwd. Het schedel van je kindje bestaat uit 2 delen, de fontanellen. Deze kunnen los van elkaar bewegen en hierdoor kan het hoofdje een beetje kleiner worden doordat de fontanellen een beetje over elkaar heen schuiven. Dit heeft de natuur zo geregeld zodat de baby makkelijk geboren kan worden.

Branderig gevoel
Veel zwangere vrouwen ervaren branderig gevoel in de streek tussen de anus en de vagina (ook wel perineum genoemd). Dit doet zich vooral voor tijdens de geboorte van het hoofdje. Wanneer het hoofdje er eenmaal doorheen is heb je 't ergst achter de rug. De rest van het lichaampje volgt snel en makkelijk.

Fase 3: Nageboorte

Kort nadat je kindje ter wereld is gebracht wordt de placenta met de laatste naweeën 'geboren'.
Nu is het tijd voor de papa om de navelstreng plechtig door te knippen.
En dan mag jij heerlijk gaan genieten van je nieuwe kindje!

Proficiat!

Je hebt een lange weg bewandeld en eindelijk ben je waar je zijn moet, met je kindje in je armen. Geniet er maar lekker van, want ze zijn groot voordat je het weet!

Namens de webredactie feliciteren wij
je met de geboorte van je kindje!!


Proficiat!!

40 weken zwanger baby geboorte