7 weken zwanger

Welkom op de pagina van 7 weken zwanger!

Ontwikkelingen van je baby en jezelf, foto’s,
adviezen en handige tips voor week 7

 

Gewicht: 0 gram
Lengte: 1cm

Over je baby

Ondertussen ben je 7 weken zwanger en je baby(tje) is nu een flinke centimeter groot geworden! De ledematen zijn ondertussen ook weeral flink gegroeid en ook de vingertjes en de teentjes zijn zich aan het ontwikkelen. Het hartje heeft ondertussen ook al 4 kamers gekregen en zorgt nu voor de bloedcirculatie.

 

6 weken zwanger baby

Over jouw:

je merkt dat eten, en zeker ontbijten moeilijker wordt. Ochtendmisselijkheid komt in deze periode van de zwangerschap veel voor.
Rond de 7e week van je zwangerschap heeft je lichaam 10% meer bloed aangemaakt, dit zal nog oplopen tot 40% aan het einde van je zwangerschapsperiode.

Je baarmoeder is de afgelopen vijf weken twee keer zo groot geworden en eten kan als een hele klus worden ervaren. Of erger, je houdt het niet binnen door (ochtend)misselijkheid wat in deze fase van de zwangerschap veel voorkomt. Je moet waarschijnlijk vaker plassen wat onder meer een gevolg is van de groei van je baarmoeder en de toename van bloed. In dit stadium is er door je lichaam al ongeveer 10 procent meer bloed aangemaakt dan voor je zwangerschap. En aan het einde van je zwangerschap is dit ongeveer 40-45 procent meer. Dit bloed is nodig voor de aanmaak van de placenta, de voedingsbodem van je kindje.
Het kan zijn dat je hierdoor zelf lijdt aan bloedarmoede. De symptomen van bloedarmoede zijn: snel moe zijn en duizeligheid.

Om bloedarmoede tegen te gaan kun je het beste ijzerrijk voedsel tot je nemen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • volkoren brood6 weken zwanger echo
  • sinaasappels
  • rood vlees
  • graan producten
  • gedroogde vruchten
  • ijgeel
  • zilvervliesrijst
  • appelstroop

Echo

Wanneer je bang bent dat je een miskraam hebt gehad, dan kun je contact opnemen met je gynaecoloog voor een echoscopie.
In deze periode van de zwangerschap gebeurt dit nog via de vagina voor het beste resultaat. Op het scherm zie je dan een flikkerend puntje, dit is het hartje van je kindje! Nu weet je zeker dat je zwanger bent!