Pretecho

Een pretecho

Wanneer je 28 weken zwanger bent is dit een mooie periode om een pretecho te doen. Waarschijnlijk heb je al twee maal een echo gekregen in het ziekenhuis of bij de verpleegkundige maar vaak heb je hier toch niet genoeg tijd om ten volste van het kindje in je buik te kunnen genieten. De normale echo’s hebben namelijk vooral als bedoeling de zwangerschap te monitoren en het kindje medisch na te kijken. Terwijl je bij een pretecho echt een echo krijgt waarbij je alle aandacht aan je kindje kunt besteden. Deze zijn hier juist voor bedoeld!

Wat is een pretecho?

Wanneer je een echo laat maken kun je de baby in je buik bekijken. Bij een echo wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze worden de buik in gestuurd door het apparaatje wat men tijdens de echografie over je buik wrijft. Dit wordt de transducer genoemd. Het verzonden geluid wordt teruggekaatst door de objecten welke zich in de buik bevinden waardoor er een dieptebeeld ontstaat en het er een beeld kan worden gemaakt. Een echo is niet schadelijk voor de zwangerschap of de zwangere vrouw, ook niet voor het ongeboren kind.

Soorten echo’s

Er zijn verschillende soorten echo’s en de laatste jaren zijn deze ook voor het grote publiek mogelijk. Bij de 2D echo zie je in zwart-wit je kindje in doorsnede. Dit is de echo die je vanwege medische redenen krijgt. Daarnaast heb je ook nog de 3D echo. Hier zie je de baby niet in doorsnede maar zie je juist de dimensies. Je ziet bij deze echo diepte in het beeld waardoor de vormen van je baby erg goed zichtbaar zijn. Bij 4D zie je de 3D echo niet in foto-vorm maar in bewegend beeld.

Wanneer een pretecho

Zoals aangegeven is het ideaal om tijdens je 28e week een pretecho te laten maken. Vaak kies je toch voor een 3D of 4D pretecho omdat je dan echt kennis kunt maken met je kindje. Je kunt dan, wanneer deze goed ligt, zelfs al een beetje kijken hoe het gezichtje er uit ziet! Het beste is om een pretecho te laten maken tussen de 26 en 31 weken. De baby is dan al goed ontwikkeld maar er is nog genoeg ruimte in je buik om de baby op een goede manier te kunnen bekijken.