Veranderingen tijdens de zwangerschap

Veranderingen tijdens de zwangerschap – Wanneer je zwanger raakt verandert alles. Niet alleen ga je jezelf, vaak samen met je partner, voorbereiden op het nieuwe leven dat komen gaat; in je lichaam verandert er ok van alles. Dat heb je niet zelf in de hand en daarom vinden sommige vrouwen het vervelend dat alles zo ineens verandert. Wanneer je weet dat er dingen gaan veranderen, komt het echter heel wat minder heftig aan. Vanaf de zesde week van je zwangerschapveranderingen tijdens de zwangerschap kun je de veranderingen al goed merken. In dit artikel zetten we daarom enkele veel voorkomende veranderingen tijdens de zwangerschap op een rijtje.

Smaak en reuk
Je smaak en je reuk zijn misschien wel het toonbeeld van hoe je kunt veranderen door een zwangerschap. Dat staat namelijk volledig op zijn kop wanneer je zwanger bent. Zo kun je ineens alles veel scherper ruiken en is je smaak vaak ook scherper. Het gekke is dat je soms ook dingen ruikt die er niet zijn. Het komt vaak voor dat de dingen die je normaal ontzettend lekker vindt, nu helemaal niet zo lekker meer zijn, terwijl de dingen die je eerst vies vond, ineens lekker lijken te worden. Dat gaat samen met onbedwingbare eetlust op de gekste tijdstippen.

Jeuk
Het komt regelmatig voor dat vrouwen die zwanger zijn last krijgen van jeuk en rode bultjes op hun lichaam krijgen. Door de zwangerschap gaat de lever namelijk iets anders werken, waardoor de gal niet meer in staat is om alle afvalstoffen af te voeren. Deze stoffen komen vervolgens in het bloed terecht, waarna de jeuk en bultjes kunnen ontstaan.

Maagzuur
Maagzuur is een vervelend probleem waar vele mensen regelmatig last van hebben. Tijdens de zwangerschap heb je echter veelvuldig last van dit probleem. Dat kan behoorlijk veel last veroorzaken en de bijkomende stress is natuurlijk niet goed voor het kindje. Oplossingen tegen maagzuur zijn het eten van een droge boterham, drop of pepermunt. Wanneer je ’s nachts last van maagzuur krijgt, is het aan te raden om op de linkerzij te gaan liggen. Op deze manier blijft het zuur in de maag.